盲目支持同唔承認錯誤,或會破壞抗爭者一直以黎賴以成功嘅self-correction機制

743 回覆
1439 Like 82 Dislike
push
支持 不割蓆還不割蓆
事後檢討同承認過失要做
人又無死、傷嗰少少就已經話呢樣唔啱嗰樣唔啱,不如算啦,大家解甲歸田啦,走出黎做乜?

「講過好多次,一場對決,除非你戰力強人好撚多條街,否則係冇可能又贏又要面。

接下來,要面定要贏,大家自己揀。雖然話揀贏唔一定贏,但要面真係冇撚用。對住你個墳頭讚你光明磊落,雖敗猶榮?」

「簡單講完,人地愛國閪面對幾多對自己不利、證據確鑿嘅野都死撐死兜,我地呢邊有少少野又失民心又互屌,真係好撚垃圾、好撚冇用,你地有冇見過親共愛國閪之間會互屌呢啲無聊野?

有分歧唔緊要,最後都撐自己人,信念去撚左邊?」

如果連我地取笑嘅「藍絲」都做到盲撐,而我地「因為有道德水平」而做唔到,咁真係算吧啦

大部分人認為「提點唔係割蓆」

但我就係要指出,後方一有「覺得前線抗爭者做錯要改」嘅想法,已經係思想上割蓆

可唔可以覺得前線錯?可,咁就請上前線,否則,企後方的就盡力spin走件事。

咁大個素材(差佬扮前線)用起上黎都拿手唔成世,點夠對家玩?

前線抗爭者由6月到而家都無令我地失望過,點解一去到機場大家就突然佢地錯漏百出?係真係前線問題,定後方已經俾唔同人士嘅文宣影響左而改變個判別標準?

因為我地對抗一個政權呀!
覺得己方理虧,就會有弱點,同埋點解唔可以盲撐?

屌前線做錯可以團結勇武及和理非?「我為你好,所以教精你」?咁就要計邊個付出較多喇,一定係前線啦係咪?既然係咁,點解唔調轉屌後方唔肯幫前方spin走?

大家做過或正在後生,俾人口頭屌完而做到立刻反思並聽對方意見的,多唔多人做到?
Support
推.. 要反思不足先會有進步!

當你凝望深淵,深淵都係度凝望住你

大家係反送中既同時,唔好忘記自己既道德良知

否則只會同狗冇分別
反省但唔割
老實講,真係完全接受唔倒噚晚前線嘅行為。
見有公安就打人,本來揾記者影低報導就贏晒,依家自己打人就輸晒。
借我地示威訴求為名,發洩個人情緒嘅暴力。
咁個黑警借執法為名,用暴力向示威者發洩有乜分別?
well said
不割蓆唔等如不反省,討論錯誤唔等如分化。
push

核彈都唔割
但做得唔好就要檢討 要認 要改
人誰無過
係時係落街派傳單
818要人數呀
認同 希望大家都冷靜下 大家都仲係同一陣線!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞