盲目支持同唔承認錯誤,或會破壞抗爭者一直以黎賴以成功嘅self-correction機制

743 回覆
1439 Like 82 Dislike
我希望大家就算對我本人或者本文有咩唔滿意,都可以先冷靜理性咁睇下文,再作批評

運動冇大台,但係可以行咁耐行到宜家,其中一個好重要嘅原因係因為抗爭者識得self-correct,行錯棋之後,抗爭者識得自我反省跟住作出改進、應對

諗下圍稅局衰左之後個日嘅道歉行動,得到幾多掌聲,彰顯抗爭者因公義而為,唔怕認錯

沉晚發生咁大件事,我好肯定大家心裡都明白當中一定好多做得唔好、甚至做錯嘅地方

沉晚嘅事,好多人覺得出問題,並提出問題,動機大多都唔係指責割蓆、分化、失敗主義,更多係因為見到事態受到切膚之痛,恨鐵不成鋼

我唔知係咪打擊太大,大家都唔識反應,好多人將提出問題、擔憂,郁D打成分化、指責割蓆、失敗主義,甚至斷言沉晚完全冇出問題、盲目地話做乜都冇問題

假設沉晚真係有失誤,係咪應該以事論事講下有咩做得唔好,有咩要改善,而唔係一討論到好似對己方不利嘅野、或者自己唔同意嘅觀點,就上崗上線,乜都唔理就幫對方扣帽子,鬧對方鬼、道德撚、民意撚、五毛三毛、道德潔癖、失敗主義等等

我唔落結論,不過留底一堆問題,我覺得我地大家有必要就以思考、反思,加以辯論,尋找共識:

兄弟爬山,係咪代表乜都盲目支持?

不指責、不割蓆,係咪代表唔可以討論有咩做得唔好?

討論有咩做錯,係咪必然代表指責戰友?

討論一D好似對自己不利嘅野,係咪就係代表失敗主義?

冇大台,係咪代表冇共識?

冇底線,係咪代表冇良知、原則?

大家做嘅野,會唔會為左一時之快,令到我地同目標越走越遠?

大家會唔會過度reinforce自己嘅固有信念,導致蒙蔽左自己雙眼?

我地會唔會變得只肯面對自己嘅回音,而拒絕聆聽、接受其他聲音?

大家嘅行為,究竟係為左報仇,定係為左公義、為左成個抗爭運動?

當初追究公義嘅心,會唔會比仇恨掩蓋左?

原先大有正當性嘅以武制暴,會唔會因為仇恨變左冇正當性嘅以暴易暴?

大家係咪太怕輸,導致唔肯面對自己嘅過失?

大家係咪受到好大打擊,而選擇去逃避不可逃避嘅現實?

大家係咪冇左當初光明磊落承擔過錯嘅勇氣?

類似嘅問題多不勝數,我覺得我地有必要深切思考、反省、有建設性地討論,絕對不能逃避

最後,其實,錯左唔緊要,最緊要肯去面對、肯去認、肯去承擔,我唔希望我地賴以成功嘅自我改造能力,會因今次嘅事而受到可致命嘅破壞

共勉之
推 好重要
加油 不割
我認呀
其實對家都係用"不割蓆" 去夾個抗爭升級到一個唔合理嘅層次
不割蓆真係兩面刃
就算認唔認同 係咪都有必要討論下呢
推!!!!
終於有人講到我諗法
五大底線
1. 不打記者
2. 不打救護
3. 不濫用酷刑
4. 不攻擊平民
5. 冷靜,不被帶風向,要獨立思考
大家停一停,唔好再話自己手足喇。。激動既有佢激動既原因,加上星期日之後有邊個唔嬲呀?大家可唔可以係唔同身份角度諗下呢?大家都係香港人,矛頭都係一致,對準政府呀!!唔該大家理智d諗諗再行動,其實有冇鬼都係一樣,睇返場合睇返當時既形勢處境,亦都係旅客個角度去諗下啦。尋日我地真係有唔岩既地方架,試諗下尋日d機係未取消既情況,旅客delay佢地上唔到機,班機照飛,錢照袋,旅客比左錢冇得搭機係咪會燥呀??唔該各位手足理性少少,唔好比d唔理性既人帶到啦。。既然我地人手唔夠多,做唔到癱瘓行動,咁咪轉第二個策略,做宣傳,等夜晚多d手足入黎做返前一日做既野囉,而家比人唔理性既帶風向做過激既事,你覺得邊個最開心呀?林鄭呀!!
btw重點:唔好再話自己手足喇,咁做都做左,一齊諗下計點解決/舒緩呢件事啦好冇?
仲有獨立思考!!大家都係聰明人,比我聰明100倍都唔止。
對家用"不割蓆"轉變成"不批評"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞