盲目支持同唔承認錯誤,或會破壞抗爭者一直以黎賴以成功嘅self-correction機制

743 回覆
1439 Like 82 Dislike
錯就要認,唔好合理化自己做到錯既野,如果唔認我地同林鄭班仆街有咩分別
可以檢討,但就唔好一味鬧
咁會令佢哋好灰心
Push
加油!
我並唔係要純和理非,我自己都係前線嘅一員,但我認為勇武要適時適度,要同和理非合作

機場過多勇武會嚇親其他遊客,你想要其他國家save hk,就一定唔可以損害到佢地嘅利益

相反,圍狗屋,佔路就必需要夠多勇武抗衡

因時制宜,我地而家打緊仗,需要力量,更需要策略
下??? 咩攬炒 唔係勝利目標咩??
你唔攬炒咁你塞機場把撚??
你不如返維園坐啦???
苦口婆心唔聽咪用屌
你估無人試過好聲好氣?
政府錯,唔代表你可以錯過佢
大家俾老母屌果陣多數會即刻反省?
講嘅時候俾多少少體諒,明白下佢哋當時情況
再好聲好氣檢討
啱 大家可以討論然後改進 但係不割
阻人道歉沒大影響,打假記者可以商榷
未割,愛國組織7到仆街,佢地都唔會動搖立場。
不完美 可接受 會改善
818 大遊行
721 811
818 止黑暴,制警亂 大遊行
加油啊各位!我哋一齊改!
講多少少呢個結構性問題係咩?

個人觀察到尋日嘅事有幾個原因
首先係連日嘅過分武力清場同狗民衝突將仇狗情緒推到高峰
然後係分化問題導致控制場面嘅人被抹黑甚至趕走,幾個鐘都無法冷靜現場,出現較激進嘅行為 (詳見我尋日個post)

另外一個位係不割大原則下潛伏
較溫和嘅示威者以較包容嘅態度接納咗尋日嘅行動,唔代表不斷鼓吹不割就可以包到火。
同時較激進嘅示威者都係容忍緊溫和嘅人,雙方嘅矛盾其實愈嚟愈嚴重。
但係宜家局勢下討論同處理又變咗分化。
(例如軍規,故意引起大家對大台規管嘅反感)
五點拆局建議(強調係官、警、黨一手造成)
https://lih.kg/1470088
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞