[抗爭思路]今日機場係我地輸? 錯啊,我地贏到開巷啊,我地要改變我地既思路

683 回覆
1581 Like 246 Dislike
同樓主諗緊嘅方向完全一樣
幫推
所有暴力衝擊行為都係
警察公安扮既示威者做
如果樓上既手足係真心對場運動好,請你地每個comment前想一想:
1. 我會唔會因為咁,做成極大分化,引起互屌
2. 我呢個comment會唔會令人反感,根本冇人會聽。如果係,可唔可以轉個方式去表述
3. 你係咪真係實行緊「不分化,不割蓆,不篤灰」,「be water, be humble」

錯誤例子:
1. 你地同共產黨/黑社會/黑警冇分別
2. 你地實行緊私刑
3. 今場運動輸到一敗塗地

對唔住手足,你呢d comment同你所謂既黑社會純意氣用事係冇分別,因為根本唔係一個建設性對話,難聽d講句,係零價值

建設性對話例子:
1. 我承認有機係黑警卧底做,但係希望下次可以克制,立即整停條友,否則外國記者見到分唔到個個人係卧底,會影衰國際聲譽
2. 核爆都唔割,但而加未核爆,所以要建立一d共同底線去防狗滲透,雖然要一時之間冇得報仇,但為左場運動,可以忍住,大局著想
我地今次知道政府有呢招,下次就可以防避
到底而家係咪只要話做錯左或者承認錯誤
就等於係想同人割蓆先?
經過左咁長時間既抗爭
係咪連檢討錯誤既勇氣同時間都無?
唔係話個個在前線既勇武派唔夠冷靜或者唔可以冷靜
而係每個勇務派既當時一刻,同每個所謂冷氣軍師既當時一刻
的確上有明顯差異,但唔代表係想同勇武派分化割蓆
無論咩派都好,大家既方向都係一致
爭取既野都係一樣,但係咪又可以咩都唔需要諗
唔需要考慮一味衝就得呢?
我知我係度覆或者又會有人出黎話我分化割席
但其實我只係想團結大家齊心d
唔係講勇武派唔衝得,係想勇武派衝既理由同結果可以充足d豐富d,唔通想有好d既結果會係一個錯誤既想法咩?
勇武派就好似四肢一樣,有好多野都做得到
和理非就好似腦一樣,幾乎只有腦力同理智可以付出得到
缺少四肢,根本就行動唔到
缺少腦,根本想行都做唔到,根本就缺一不可係要互相倚靠
以上既比喻無任何眨義成份
請大家認真諗諗
721 811
機場撚狗個點好認同,但警犬一定唔會令大家失望,有禁制令之後一定敢入

不過!!!機場個局警犬依然好難拆,就算有禁制令佢入黎清場點清?你估2014年坐定定比你拉?除非佢放棄機場,否則清場個力度一定比係街細
推你十萬之
push
Push
終於有啲正常post +留言
成日話不割蓆
你地明唔明呢三個字點解嫁屌
核彈唔割但呢啲少少事就割?
自己人緊係攬到實一實啦
要當啲手足係親人咁撚樣嫁嘛
睇文宣gp睇到頭都痛
致歉可以但冇人有心攬手足既屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞