[抗爭思路]今日機場係我地輸? 錯啊,我地贏到開巷啊,我地要改變我地既思路

683 回覆
1581 Like 246 Dislike
我係一個由六月第一次參加遊行到依家行到前線既手足

留意到今晚好多post話今日輸,屌阻住人離境,又屌打公安,打死佢民意就輸啦,又好多post話前線點解要咁激動,係咪鬼帶頭搞事?
入面一定有好多三毛散播失敗主義同埋分化勇武同和理非,但都有好多係和理非既想法,所以以下我要講係我地要用一個咩野既思路去贏呢場仗。

阻旅客離境:我今日無特別做行動去阻旅客離境,留意到有手足希望完全阻止旅客離境所以用推車封左路,但政府用左陰招唔停航班,等d損失落曬旅客到。出面好多post話旅客屌曬鬼,責任落曬示威者到,民意盡失,咁講係完全錯嫁。首先現場根本好少旅客會屌曬鬼罵示威者。第二,回應點解要搞機場離境,只需要一句說話「因為政府完全唔理港人訴求,所以我地作出行動逼使政府回應」。平時堵路無野,今次堵離境就割?唔好比三毛帶風向。

打公安:有人話唔關佢事佢係無辜,打死佢成個運動就輸啦。首先,呢場係一場革命,係我地推翻暴政既革命,任何暴政既爪牙都係我地既敵人,包括政府、警犬、中共、公安等等等等。警犬爆我地女義士既右眼、打到我地有人腦震盪、係警署毒打我地手足、無數人既受傷、幾百個手足面臨十年既刑期既時候有無諗佢地都係無辜嫁,無啊。面對沒有底線既暴政既爪牙,我地唔可以有任何既仁慈。何況佢一隻公安係機場想做咩,佢真係無辜?

前線無理性、衝動?:前線係永遠活係恐懼之下,永遠係最理性個個,理性唔係等於和平唔郁手,前線使用武力只係因為任何和平既手段已經無用啦,武力就係最理性分析後既結果。有人好鐘意用人地變成怪物,唔代表你都要變成怪物。呢個只適用於一個有民主有公義既制度之下可以用法律去制裁佢。然而香港已經唔存在有效既執法立法司法制度,制度早已崩壞,我地係打緊一場革命,我地要無所不用其極去打呢場仗,任何對我地有利既事都要不斷講,不斷做,不斷想;任何對我地不利既事,唔好提。就算有手足做左,唔係去罵佢唔好做,係要指鹿為馬諗原因,瀨撚曬落對家到,呢個對家(政府、警犬、藍絲page)都係一直做緊黑屈到白,明唔明?

失敗主義:任何說話講「點點點係會令我地輸」都唔應該講,咁樣只會散播失敗主義,因為我地無大台,有手足唔小心做錯事係必然既事,唔會避得到,所以有做錯事就要一係唔好講,一係就瀨撚曬落對家到,就係咁簡單。可能你會覺得好污穢,但係中共同港共政府一直都係咁污穢。

捉鬼:任何人都唔應該係網上話邊個邊個好似鬼,除非你有實質證據。因為你話人係鬼係永遠唔會證實到,對我地係無任何幫助,只會分化我地,所以請唔好猜測任何人係鬼。 現場捉鬼係可以既,但請跟以下準則:首先,一定要多人環境下限制目標行動,叫記者叫記者叫記者,等記者幫手問掂佢,再有懷疑可以睇銀包睇相,確定係狗就打柒佢。如見到有人係少人環境下捉鬼同無記者,請去幫手,有可能係狗扮捉鬼。

機場撚狗:最後我要講,今日係贏到仆街。今日證實左狗係唔敢係機場亂來清場。我呢兩個月無試過好似今日咁唔洗跑住走比人清場(班狗就算入左機場都好快走同唔敢用tg,無辨法有效清場),今日仲要撚完狗望住班狗走(有手足出左機場唔小心被捉)。所以政府唔清機場會死,清機場一樣死,我地已經渣撚住左政府同中共個春袋啦。

我想同一般和理非講,你地想唔想贏,想贏就要暫時放棄平時個一套,唔好做任何猜測,唔好散播任何恐懼,唔好散播任何失敗主義,唔好話要點做先啱,唔好道德審判前線,因為對家已經沒有道德可言。你要跟以下原則去思考講野做野,我地先會贏到場仗

1. 傳達準確Fact checked 既事實 e.g. 警犬射爆女市民右眼

2. 不斷宣傳任何對我地有利既資訊 e.g. 警犬射催淚彈入老人院

3. 唔回應唔講對我地不利既事 e.g. (唔需要比例子,明白?) or

4. 衰野瀨曬落對家到e.g. 堵路堵機場都係因為暴政唔理市民訴求,已經無任何其他方法

5. 所有幫暴政既爪牙都係我地既目標

6. 無所不用其極,任何幫到我方既野,我地都要無底線地去做

梁天琦:「同一個極權政府搏鬥,以死相搏,唔可以有任何底線。」

唔係現場既你,唔需要以死相搏,只需要放下你既底線。
721 811
幫推啊
pish
問:阻塞機場搞死香港?
答:「做法不完美,但可接受,要改善。」

問:點解阻止公安離開?
答:「佢唔喺現場出現就冇事,去得果度就可能有呢啲風險。」

問:阻止救護帶佢離開?人命嚟㗎。
答:「而家眾說紛云,我認為事主可以去報警先,警方必定會跟進調查。」

問:點解你地咁冇人性,濫用暴力,究竟想點?
「在場嘅市民只係用最低武力,當一切平靜後,真誠對話就會展開。」
8.18靠大家
岩呀
我地思維要成日轉!
幫手推!
Push
我好多點都唔認同,但眼瞓要瞓啦,聽朝仲要番工,我冇精力慢慢拆
Push!
記住我地真正既對手係邊個 係全球最大既。。。
agger
推推推
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞