[賞識藝術入門 ( 一 ) ] 每個成功嘅男人背後都有一個男人支持

474 回覆
181 Like 2 Dislike
留名

中學嗰陣係咁畀VA 阿Sir 叫讀佢嗰科

但係嗰陣一心覺得VA 乞食

中學同Asso 都揀咗Science

宜家想入返 BU Arts

有冇咩建議
留名

中學嗰陣係咁畀VA 阿Sir 叫讀佢嗰科

但係嗰陣一心覺得VA 乞食

中學同Asso 都揀咗Science

宜家想入返 BU Arts

有冇咩建議

成績好咩都入到啦
世界未日
呢個Post堆圖有排搞
Btw大家有興趣可以睇下 bbc有套片叫印象派簡史
一共三集 圍繞天才畫家莫奈同佢嘅圈子 加深大家對當時藝術環境同人物性格嘅認識

不過冇提過藝術史邊緣人梵高

我好鍾意你呀

我用蘋果唔止攻陷巴黎 仲攻陷左二十世紀
一日追曬 好正 要繼續update啊
巴打對cezanne有冇研究

無咩特別去研究,自己對佢嘅畫了解都唔係好深
不過以我自己嘅睇法覺得佢唔係去表達感情訴諸藝術
而係去研究藝術嘅睇法
不論係構圖 透視 用色
我都覺得佢不斷咁研究緊,直到去最後都未真正解出佢想搵嘅藝術
不過係無可否認佢影響力非常大 帶出立體派 畢加索 馬諦斯等
可以話係佢地幫佢搵到出路

我超鍾意佢
可能因為我都好鍾意畫生果,我覺得睇佢D畫有另一番風味

佢真係好有個人風格
亂入問句
巴打你去睇展覽見倒啲artwork真跡嗰陣會唔會忍唔住喊

我知咁問好on9
因為我上次去睇Monet嗰畫展
見倒張睡蓮
我喊撚左出黎
因為真係好感動
我勁鐘意呢個系列
中學嗰陣成日study佢啲野

我係張畫面前
望住每一下brushstroke
好似見倒Monet真人係我面前畫緊嗰一筆咁
一張咁遠古嘅名畫就係我面前
嗰種感覺真係。。。。

唔會亂入,多啲留言討論下
我都希望遇到
一啲都唔on9,有都好正常
就等於聽歌都會聽到喊出黎
因為個刻真係觸動你嘅心靈
係一件非常之開心同激動嘅事
好好記住個感覺

係,我非常推薦大家一有機會就去睇真跡
因為係書、螢幕點都彌補唔同同真跡嘅差距
每筆每劃都包含住畫家嘅感情
係你同佢最直接嘅聯繫

如果可以,我好想睇Jackson Pollock嘅真跡

我以前去法國睇到一幅梵高嘅self-portrait都忍唔住眼濕濕
企咗好耐 到宜家都仲記得因為自此之後無一幅可以令我咁感動
我之前有個professor 好鍾意 rembrandt 巴打可唔可以講吓佢

咁正 ,絲打分享下係邊幅自畫像
佢實在太多張

下個集會講呀 講到自畫像都一定要提林布蘭
不過主要係講佢係自畫像方面嘅嘢,無咩提到佢主要嘅作品
亂入問句
巴打你去睇展覽見倒啲artwork真跡嗰陣會唔會忍唔住喊

我知咁問好on9
因為我上次去睇Monet嗰畫展
見倒張睡蓮
我喊撚左出黎
因為真係好感動
我勁鐘意呢個系列
中學嗰陣成日study佢啲野

我係張畫面前
望住每一下brushstroke
好似見倒Monet真人係我面前畫緊嗰一筆咁
一張咁遠古嘅名畫就係我面前
嗰種感覺真係。。。。

唔會亂入,多啲留言討論下
我都希望遇到
一啲都唔on9,有都好正常
就等於聽歌都會聽到喊出黎
因為個刻真係觸動你嘅心靈
係一件非常之開心同激動嘅事
好好記住個感覺

係,我非常推薦大家一有機會就去睇真跡
因為係書、螢幕點都彌補唔同同真跡嘅差距
每筆每劃都包含住畫家嘅感情
係你同佢最直接嘅聯繫

如果可以,我好想睇Jackson Pollock嘅真跡

我以前去法國睇到一幅梵高嘅self-portrait都忍唔住眼濕濕
企咗好耐 到宜家都仲記得因為自此之後無一幅可以令我咁感動
我之前有個professor 好鍾意 rembrandt 巴打可唔可以講吓佢

咁正 ,絲打分享下係邊幅自畫像
佢實在太多張

下個集會講呀 講到自畫像都一定要提林布蘭
不過主要係講佢係自畫像方面嘅嘢,無咩提到佢主要嘅作品

應該係依張 我記得係淺藍背景
果時睇到真跡果刻心情真係好激動
好沉鬰 好蒼涼 我果時望住佢眼神望咗好耐好耐 覺得佢好慘好痛苦仲有啲憤世咁
但如果唔係佢咁痛苦根本畫唔到咁多到宜家仲傳頌嘅畫 依幅真係畫得好好 氣氛完全凝聚到
我記得係響orsay 睇到 好多van gogh 嘅畫
但得依幅我最有感覺
之後去荷蘭佢果個museum 都無觸動
可一不可再

好呀等你!

呢幅正呀
好有一種莊嚴嘅感覺
Btw大家有興趣可以睇下 bbc有套片叫印象派簡史
一共三集 圍繞天才畫家莫奈同佢嘅圈子 加深大家對當時藝術環境同人物性格嘅認識

不過冇提過藝術史邊緣人梵高

我好鍾意你呀

我用蘋果唔止攻陷巴黎 仲攻陷左二十世紀

三個之中我最鍾意果個係你
但你好似本身都係有錢仔嚟

父幹撚
各位追緊Post嘅巴絲
唔好意思
請大家稍移玉步到新Post
https://lihkg.com/thread/246863/page/1
最主要嘅原因係,之前用連登up圖死哂
而家改用返係blog到up圖
為左方便閱讀,決定重發一次
同埋要加少少更正咁

歡迎大家係新Post繼續討論
呢一邊有一啲問題我未覆嘅,我會係新Post覆返大家

[現代藝術入門(一)ep.12]
自畫像直達靈魂深處
從杜勒林布蘭到梵谷

自從梵谷去左巴黎之後
佢又識多左朋友,又見識到好多種新嘅藝術風格
係一個好豐盛嘅一年
而且受班畫家朋友影響,佢開始畫自畫像
一生共三十六幅

自畫像係佢1886年去左巴黎之後先開始畫
以前嘅佢從來都無諗過要畫自己
只係專注畫受苦難嘅對象,感受生命根本
但到左巴黎之後,有好多志同道合嘅朋友,人樂觀左
成個風格都變哂,比以前開朗有精神

佢細佬同母親書信中都提到
佢個人變得樂觀又正面,不斷咁讚佢
又話梵谷最艱苦嘅日子已經過去啦,佢搵到自己嘅路
所以話搵到班志同道合嘅朋友係幾咁重要呢

係開始畫自畫像之後
佢仲會同其他畫家朋友互相交換自畫像
表示友誼之間嘅證明
有伯納德(Emile Bernard),高更(Paul Gauguin),畢沙羅(Camille Pissarro)

呢兩幅都係佢地送比梵谷

《有伯納德肖像的自畫像》
牆上面掛住嘅係高更肖像

《有高更肖像的自畫像》
牆上面掛住嘅係伯納德肖像

而背景寫住嘅字係雨果劇作孤星淚(Les Misérables)
表示佢地三個都好似劇中主角咁,不被世人認同

你可以見到佢地三個嘅關係有幾好
用自畫像送比其中一個朋友時,都不忘加埋第三個入去
三人嘅HEHE友情就係透過自畫像去傳遞
你畫我我畫你,送自己嘅畫像比你同時又收返你嘅畫像

但除左送禮之外仲會自用嘅
好多時自畫像都係記錄緊當時畫家嘅心情同感受
或者係想表達出畫家自身對自己期望嘅投影

而梵谷一生畫咁多張自畫像,到底佢想講去嘅咩呢
我認為呢一種係忠於自己內心感情嘅表現
畫出佢內在嘅孤寂
每一幅自畫像都係深深凝視住畫緊畫嘅自己同觀緊畫嘅你
望穿表層一切,直達靈魂深處

呢種咁有力量嘅眼神就係佢每幅自畫像嘅共同點
但以前嘅自畫像唔係好似梵谷畫咁有明顯而強力嘅感情表現手法
大多都係為左記錄而畫
而點先演變到梵谷咁表演力咁強嘅自畫像呢

講到自畫像,咁就要提兩個畫家
一個係生命記錄嘅起點,一個係感情記載嘅起點
第一個就係人稱自畫像之父嘅 杜勒(Albrecht Dürer)

Self Portrait, 1498, Albrecht Dürer

點解佢係自畫像之父呢
最主要係因為佢係第一個持續咁畫自畫像
一生畫左十幾幅唔同創作手法嘅自畫像
其次係佢比達文西(Leonardo da Vinci) 仲要再早二十幾年畫佢第一幅精緻細膩嘅自畫像
總之佢係西方繪畫史上最早以寫實方式紀錄自己容貌的畫家
所以後世都稱佢為自畫像之父

而深明自畫像可以有效咁自我宣傳嘅佢
用自畫像記錄自己嘅名成利就
記錄住佢一生風光一面
叫人羨慕不已

Self-Portrait at 28, 1500, Albrecht Dürer
而呢一幅就係最多人對佢認識嘅自畫像
點解呢?
最主要嘅原因係因為佢畫到自己成個耶穌咁,仿造耶穌the holy face嘅表現形式去畫自己。
對我地現代黎講當然無咩問題啦
但對於當時仲係神權主導嘅西方國家黎講就好大問題
非常狂妄自大,當時帶黎好大爭議
但點解佢要咁做呢,係咪想話比人知佢如同基督嘅地位一樣咁

有研究講過
其實佢係想借呢張自畫像去提高藝術家係德國嘅地位
因為當時德國嘅藝術家地位如同勞力工匠一樣,十分低賤
而佢去完義大利旅行,感受到義大利對藝術家嘅尊重
佢覺得有需要提高藝術家係德國嘅地位

係哂命嘅自畫像同時,佢又為藝術家發聲

估唔到探長會從梵高lung埋杜勒同林布蘭,呢兩個都係我好鍾意既畫家。杜勒除咗呢幅自畫像外,我最鍾意就係佢幅犀牛同埋免仔,因為兩幅精細之餘,亦有一種好cute既感覺:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Albrecht_D%C3%BCrer_-_Hare%2C_1502_-_Google_Art_Project.jpg

林布蘭又係另一種感覺,佢無杜勒畫得咁精細,人人都話《夜行》出名,我自己就鍾意佢d比較重生活感既作品~

少少 ,唔好介意

估唔到探長會從梵高lung埋杜勒同林布蘭,呢兩個都係我好鍾意既畫家。杜勒除咗呢幅自畫像外,我最鍾意就係佢幅犀牛同埋兔仔,因為兩幅精細之餘,亦有一種好cute既感覺:

林布蘭又係另一種感覺,佢無杜勒畫得咁精細,人人都話《夜行》出名,我自己就鍾意佢d比較重生活感既作品~

少少 ,唔好介意

我都幾鐘意幅犀牛,好鐘意佢嘅幻想 最搞笑係全部人都拎佢呢幅就當係犀牛真身

佢幅兔仔我覺得好利害,佢畫嘅兔仔非常寫實,啲肌肉同毛髮仔細到不得了
特別係啲肌肉表現好精彩

林布蘭我個人好鐘意呢幅The Man with the Golden Helmet

你講生活感重啲嘅我幾鐘意解剖學課個幅

原來巴打有係原Post 覆過我一次 過到黎等我講杜勒又Post多次
多謝巴打咁有心支持
唔會介意,多啲留言討論

估唔到探長會從梵高lung埋杜勒同林布蘭,呢兩個都係我好鍾意既畫家。杜勒除咗呢幅自畫像外,我最鍾意就係佢幅犀牛同埋兔仔,因為兩幅精細之餘,亦有一種好cute既感覺:

少少 ,唔好介意

我都幾鐘意幅犀牛,好鐘意佢嘅幻想 最搞笑係全部人都拎佢呢幅就當係犀牛真身

佢幅兔仔我覺得好利害,佢畫嘅兔仔非常寫實,啲肌肉同毛髮仔細到不得了
特別係啲肌肉表現好精彩

林布蘭我個人好鐘意呢幅The Man with the Golden Helmet

你講生活感重啲嘅我幾鐘意解剖學課個幅

原來巴打有係原Post 覆過我一次 過到黎等我講杜勒又Post多次
多謝巴打咁有心支持
唔會介意,多啲留言討論

覆錯Post
去返新Post
https://lihkg.com/thread/246863/page/12#discard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞