[賞識藝術入門 ( 一 ) ] 每個成功嘅男人背後都有一個男人支持

474 回覆
181 Like 2 Dislike
留名 唔太熟悉藝術所以想識多啲
自己中意Edward Hopper同Rene Magritte
未講到中意佢地啲咩 但睇到Edward Hopper都感受到佢既孤獨感
另外都覺得Dali既哲學同佢個人好有趣 但畫我就唔太中意 但會嘗試理解

Nighthawks by Edward Hopper 1942
Nighthawls 真係佢嘅傑作,Edward Hopper嘅孤獨感係一種好貼近但又有距離,寫實表達出美國大都會嘅孤寂感,多多少少作為香港人係會理解到。

如果你鍾意Rene Magritte而又鍾愛孤獨感,你可以再睇下Giorgio de Chirico
佢具備Rene Magritte嘅超現實又有Edward Hopper寫實嘅孤寂感。

Mystery and Melancholy of a Street by Giorgio de Chirico 1914
正呀

又見到絲打捧場

高質PO要留名支持
但Van Gogh用返梵高,唔好用梵谷比較好

多謝絲打先,我個人都係用開梵高,跟返廣東話。
不過見到打完梵字佢出個谷字就用左谷字
不過我用之後會用返Van Gogh
每個偉大嘅藝術家都必然係不斷改變
Van Gogh都一樣,係佢短暫10年作畫生涯入面
分為三大時期
今次先講荷蘭時期1880-1886

呢到有一點係關於Van Gogh背景
Van Gogh曾經係一個基督信仰傳教士
最主要係受到家庭嘅影響,自細就崇拜做牧師嘅父親
不過佢呢個心最後無被教會理解同接受

個時佢比人派左去礦區傳教
佢大愛到分享哂佢擁有嘅所有物質出去,又同礦工一齊住
日日污糟邋遢,爛身爛世,但佢係實實際際咁行使佢嘅教義
可惜教會唔識欣賞
佢地覺得污糟邋遢會令人唔想接觸上帝,有損形象

但真正污糟邋遢嘅係教會嘅心
呢件事令佢對宗教嘅熱情轉向藝術
藝術可以話係佢對宗教感情嘅延伸

之後都會見到係佢作品入面有信仰嘅影子
可以話信仰係Van Gogh生命嘅基底

而呢段時期主要係佢學習時期
佢學習主要以巴比松派(The Barbizon School)為主
有盧梭、米勒、朱爾·迪普雷等
特別係早期有好多臨摹米勒嘅素描

The Sower, 1881 Van Gogh

The Sower, 1850 Jean-Francois Millet

佢嗰時大半題材都係礦工、農夫、村婦等等
筆觸粗重,色調陰沉
係下星期五之前會不定時放一啲當時嘅作品

而荷蘭時期最有代表性嘅傑作就係

The Potato Eaters, 1885 Van Gogh
食薯者!

呢幅係佢荷蘭時期集大成嘅傑作

大家可以欣賞下先,今晚再黎後半
自己中意Edward Hopper同Rene Magritte
未講到中意佢地啲咩 但睇到Edward Hopper都感受到佢既孤獨感
另外都覺得Dali既哲學同佢個人好有趣 但畫我就唔太中意 但會嘗試理解

Nighthawks by Edward Hopper 1942
Nighthawls 真係佢嘅傑作,Edward Hopper嘅孤獨感係一種好貼近但又有距離,寫實表達出美國大都會嘅孤寂感,多多少少作為香港人係會理解到。

如果你鍾意Rene Magritte而又鍾愛孤獨感,你可以再睇下Giorgio de Chirico
佢具備Rene Magritte嘅超現實又有Edward Hopper寫實嘅孤寂感。

Mystery and Melancholy of a Street by Giorgio de Chirico 1914

好鐘意Nighthawks
幫推
幫推
點解可以咁大分別
香港d耶撚

梵高呢啲行為好似聖人上身咁
嘩,正啊
原來梵高都係一個耶撚 [/quote]

不過係一個忠誠上帝教義,宗教狂熱嘅耶撚
點解可以咁大分別
香港d耶撚

梵高呢啲行為好似聖人上身咁

當時嘅佢係,所以余光中話佢係廣義上嘅情人。
身體力行咁去傳教,愛住所有上帝創造嘅野 到底現今有幾多個信徒做到
幫推

多謝巴打

等我睇完兩本Rene同Edward既書都留意吓先
多謝巴打推介
幫推

月巴

好鐘意Nighthawks

識野,不過其實佢其他作品都好值得留意
特別對我地依家個時代比當時更加大都會化全球化,更孤獨
感受更深
巴打
之前有人講吓歌劇個啲都屌話係離地野
btw留名學野
巴打
之前有人講吓歌劇個啲都屌話係離地野
btw留名學野

多謝巴打支持
有時候人需要非功利咁睇嘢
吓吓都用離地兩個字
會限制左自己視野
巴打咩都識

正皮先
Edward Hopper嘅Room in New York都係個種雖然係夫妻但當中存在嘅隔閡 寂寞的感覺好寫實
巴打咩都識

唔會啦
都係得閒吹吓水
正皮
留名睇埋其他文學post
正皮
留名睇埋其他文學post

多謝巴打支持
好快會出新嘢
由陶淵明個post睇到而家,留名先
由陶淵明個post睇到而家,留名先

多謝巴打支持
今晚呢邊再出一篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞