[賞識藝術入門 ( 一 ) ] 每個成功嘅男人背後都有一個男人支持

474 回覆
181 Like 2 Dislike
呢到我講下Van Gogh初期嘅素描
主要繪畫主題係煤礦工人、紡織工人、農工
但點解要畫佢地呢

其實係受到當時社會主義影響
要讚揚工人階級,用意消除階級觀念,平等尊重。
所以就畫好多工人,表達佢地為社會所負出嘅努力。
可以話係大愛嘅前身。

而影響Van Gogh好深嘅就係米勒 Jean Francois Millet
米勒擅長描出田園風景嘅詩意,再加上深重莊肅嘅人物
整個氣氛神聖但無距離感
係完美表達出社會主義讚頌工人階級
好幾張作品都有呢一種狀態
當你面對佢嘅時候會不自覺閉住呼吸
彷彿會打攪到畫入面嘅人一樣。

The Angelus,1859 Jean-François Millet

Les Gleanuses Salon (The Gleaners),1857 Jean-François Millet
如果有人想知多啲講Millet

咁Van Gogh就好Millet影響嘅
佢係唔同時期用唔同方式差唔多畫過哂Millet嘅作品

可以睇得出佢有幾鐘意Millet
咁跟得人多自己都會畫嘅
所以佢係荷蘭時期畫咁多工人
咁下面就開始講下佢呢類素描可以點睇

你見到佢地都有一啲共通點
首先係對象,佢地都係彎腰,工作緊,腳部被異常放大,肩膊比例扭曲

其次係技法,筆觸厚重,剛強有動勢

最後係感受,帶出勞動者沉重、尊嚴、頑強、辛酸苦澀嘅感覺,引申出當時環境對工人嘅壓力,而時代背景又說明係當時推緊社會主義。
可見呢頪素描唔單只記錄工人工作情況,更係對工人一種敬意。

佢地兩個識唔識對方架???

佢兩個唔識對方架,但Van Gogh 係米勒的超級大fans
巴打你鐘意D嘢都幾OLD SCHOOL
當然OLD SCHOOL 唔代表壞
有冇CONTEMPORARY ARTIST 你係鐘意?

哈,咩都鐘意下咁啦
呢個系都打算一路講去當代

當代我無咩特別去留意,
不過有一個我自己好鐘意叫Alyssa Monks
http://www.alyssamonks.com/#333_AlyssaMonks_Metrocard.jpg#home

另外一個係Emma Lindström
呢個係我個人鐘意佢個純粹嘅美感

再黎就大師個類

吳冠中,常玉
私心比較鐘意康丁斯基
Piet Cornelies Mondrian 蒙特里安

Alberto Giacometti 賈科梅蒂, Francis Bacon培根都比我好大力道

以上係有比較鐘意

Francis Bacon
支持
支持

多謝巴打支持
巴打你鐘意D嘢都幾OLD SCHOOL
當然OLD SCHOOL 唔代表壞
有冇CONTEMPORARY ARTIST 你係鐘意?

哈,咩都鐘意下咁啦
呢個系都打算一路講去當代

當代我無咩特別去留意,
不過有一個我自己好鐘意叫Alyssa Monks
http://www.alyssamonks.com/#333_AlyssaMonks_Metrocard.jpg#home

另外一個係Emma Lindström
呢個係我個人鐘意佢個純粹嘅美感

再黎就大師個類

吳冠中,常玉
私心比較鐘意康丁斯基
Piet Cornelies Mondrian 蒙特里安

Alberto Giacometti 賈科梅蒂, Francis Bacon培根都比我好大力道

以上係有比較鐘意

Francis Bacon

當代姐係幾時開始計係

有幾種嘅,有以一百年計,有以1960後,有20世紀之後開始計
其實都係大約,因為當代係會隨時間推移
主要係依家當代藝術好多都分唔到類,範指當代藝術
留個靚名先
Visual art 方面最鐘意既artist 係Caravaggio

利申:做緊art admin工
樓主真文青,受小弟一拜
膚淺既小弟想了解更多藝術
巴打指欣賞藝術必須了解脈絡
但要知咁多野先識欣賞佢既作品
咁作品本身仲係咪咁值得欣賞呢?

就當一幅你從未睇過既畫
你唔知作者係邊個
當然更唔知咩脈絡
或者你會覺得作品好普通
要了解左咁多野先覺得靚
咁係咪真既靚呢?

除左啲業界公認大師
現實好多時無乜機會俾你認識作者咁多野
咁啲大師又點成為大師?
樓主真文青,受小弟一拜

受唔起呀
都係分享吓
Lm
支持下先
最近買左個電話套,見到個花紋幾靚就買,。直到有一日,有人話我知,原來佢係:晚上路邊的咖啡廳
我就對Van Gogh 有興趣
支持下先
最近買左個電話套,見到個花紋幾靚就買,。直到有一日,有人話我知,原來佢係:晚上路邊的咖啡廳

做左wallpaper好多年
學野
巴打好勁,留名學嘢!

不過我想問下,你係咪鍾意啲比較近代嘅畫家?
留個名
學野

多謝絲打
留個靚名先
Visual art 方面最鐘意既artist 係Caravaggio

Caravaggio 我都好鍾意
佢嘅光影,佢追求嘅真,每個人嘅表情
再去到平民化宗教藝術
佢真係好犀利,睇佢嘅畫好多感受同真係好多野睇
我特別欣賞佢早期同晚期
好多二版嘅都好好

講幾幅鍾意嘅

早期Cardsharps

早期一版嘅The Fortune Teller

下面呢兩幅個種表情真係表現得好好

二版嘅Sacrifice of Isaac

Judith Beheading Holofernes

二版嘅Supper at Emmaus

後期嘅david with the head of goliath

表情和姿勢、光影嘅戲劇、人物之間嘅脈絡
真係好多野值得我地去欣賞

講起佢,我好鍾意受佢好深影響嘅拉突爾 Georges de La Tour嘅呢幅畫

Christ in the Carpenter's Shop
留個靚名先

art admin 有咩要做架
係政府嘅?
樓主真文青,受小弟一拜

受唔起呀
都係分享吓

我都好鍾意聽本龍馬
最近買左佢嘅Music for Film,好正
支持下先

多謝支持

佢嘅實景圖
呢幅係佢星空三部曲嘅第一部

Van Gogh 係現代真係好入屋
現代嘅萬分之一都比個時嘅佢出名好多
支持下先

做左wallpaper好多年

相對向日葵、星夜個啲比較少人用呢一張做wallpaprt喎
點解巴打用佢做wallpaprt嘅?

不過我都幾鍾意佢嘅一份安靜平和、詩意係入面
巴打好勁,留名學嘢!

不過我想問下,你係咪鍾意啲比較近代嘅畫家?

多謝支持
都唔會特別鍾意近代畫家,不過好睇你講嘅近代嘅畫家有幾近代
膚淺既小弟想了解更多藝術
巴打指欣賞藝術必須了解脈絡
但要知咁多野先識欣賞佢既作品
咁作品本身仲係咪咁值得欣賞呢?

就當一幅你從未睇過既畫
你唔知作者係邊個
當然更唔知咩脈絡
或者你會覺得作品好普通
要了解左咁多野先覺得靚
咁係咪真既靚呢?

除左啲業界公認大師
現實好多時無乜機會俾你認識作者咁多野
咁啲大師又點成為大師?

巴打我晏啲覆你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞