[賞識藝術入門 ( 一 ) ] 每個成功嘅男人背後都有一個男人支持

474 回覆
181 Like 2 Dislike
講起浮世繪
醒起1月份去原宿參觀太田記念美術館睇浮世繪,當時定期展出既係:

お笑い江戸名所 ~歌川広景の全貌

注意係歌川廣景,唔係歌川廣重
歌川廣景唔係太出名,係偉大既google神都搵唔到太多資料,主要係臨摹歌川廣重、葛飾北齋既作品,同埋部分搞笑幽默既創作,都頗有趣。雖然有D山寨feel,但不失為一個欣賞浮世繪入門既機會,始終日本專門展出浮世繪既地方唔多
巴打,一路都有睇開你個blog,少啲響依邊幫你推post

近來去咗artistree度睇Zaha Hadid個展,感覺上佢似係一個artist多過architect,究竟兩者係唔係好相近?
因為好多architect既草稿都畫得好靚
同埋design家俬果啲又可唔可以當係藝術呢?

仲有,依家越來越多中國現代藝術家,依班人又係唔係接住梵谷既脈絡咁發展出嚟呢?

中國現代藝術家應該有兩個方向?
除左西方
書法、繪畫,中國古典本身都好有根基

近來去咗artistree度睇Zaha Hadid個展,感覺上佢似係一個artist多過architect,究竟兩者係唔係好相近?

咩blog?
講起浮世繪
醒起1月份去原宿參觀太田記念美術館睇浮世繪,當時定期展出既係:

歌川廣景唔係太出名,係偉大既google神都搵唔到太多資料,主要係臨摹歌川廣重、葛飾北齋既作品,同埋部分搞笑幽默既創作,都頗有趣。雖然有D山寨feel,但不失為一個欣賞浮世繪入門既機會,始終日本專門展出浮世繪既地方唔多

巴打有冇影相,
睇完介紹好想睇多幾幅!

作品是嚴禁拍照
係外面影左幾張咋
呢間野離原宿站10min路程內. 勝在隱匿係原宿小巷內, 一般觀光客留意唔到, 普通旅遊書唔會介紹, 所以唔多人去, 同原宿主要街道人來人往既面貌都幾大對比. 展館面積唔大所以一個時期只展出一個系列既作品. 不過都算多野睇, 係低調而不失優雅
呢間非常值得推薦
BTW原宿小街小店好好行, 幾舒服. 不過個成舊水港紙好出名果個龍蝦包因為太飽無買到好可惜

仲有,依家越來越多中國現代藝術家,依班人又係唔係接住梵谷既脈絡咁發展出嚟呢?

中國現代藝術家應該有兩個方向?
除左西方
書法、繪畫,中國古典本身都好有根基

希望有埋教水墨畫Post
雖然有苛求
呢幾日係外國
得閒影幾張相比大家睇

咩blog?

作為戈登巴打嘅忠實Fans
我已經將呢個網mark低啦
http://deliver90.blogspot.tw/
請受我一拜

咩blog?

作為戈登巴打嘅忠實Fans
我已經將呢個網mark低啦
http://deliver90.blogspot.tw/

多謝巴打
係blog嘅排版會好睇少少架
請受我一拜

受唔起呀絲打
大家問嘅問題返黎再覆
live左
係咪有hehe野會講?

影得咁好既?唔係話有塊玻璃響前月面?

有塊玻璃,再有段小距離分開,超多人
好多人迫上去用自拍棍自拍,勁阻住

相信大家多多少少見過呢一幅
真跡比想像中更大,而大幅力量又會再強

影得咁好既?唔係話有塊玻璃響前月面?

有塊玻璃,再有段小距離分開,超多人
好多人迫上去用自拍棍自拍,勁阻住

要排隊?
講起浮世繪

巴打有冇影相,
睇完介紹好想睇多幾幅!

作品是嚴禁拍照
係外面影左幾張咋
呢間野離原宿站10min路程內. 勝在隱匿係原宿小巷內, 一般觀光客留意唔到, 普通旅遊書唔會介紹, 所以唔多人去, 同原宿主要街道人來人往既面貌都幾大對比. 展館面積唔大所以一個時期只展出一個系列既作品. 不過都算多野睇, 係低調而不失優雅
呢間非常值得推薦
BTW原宿小街小店好好行, 幾舒服. 不過個成舊水港紙好出名果個龍蝦包因為太飽無買到好可惜

多謝哂巴打分享!
日本真係好正,有機會一定去多幾次

係㗎
好多人話東京太擠迫,太商業化,其實有文化內涵既事物處處都有,好多隱藏係背後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞