[賞識藝術入門 ( 一 ) ] 每個成功嘅男人背後都有一個男人支持

474 回覆
181 Like 2 Dislike

相信大家多多少少見過呢一幅
真跡比想像中更大,而大幅力量又會再強

法國大革命? 咩名堂
伋導賞

睇到一頭霧水都好正常,確實有部分作品係需要詮釋
但需要詮釋唔一定等於唔好,只係呢一個年代藝術變得更開放自由
藝術種類變得更多更闊,所有野都可以係藝術
所以對唔同類型雖要有唔同準則,

鑑賞的確係有分能力,而當中經驗佔好多
先從以前嘅畫家開始了解會有幫助
理解整個藝術派絡係一個好好嘅基礎

呢個問題
好大原因係睇藝術嘅方式同要求多過以前太多
而當代藝術又以一個極開放嘅態度前進
外行人跟本好難去明白當代藝術,
以前嘅藝術都係比較直接、具象,但係梵谷個個年代開始變得不一樣
藝術家更注重去表達自己,更不在乎傳統技法
咁樣一路走到今天,每一次轉變都係再加深一層藝術脈絡,難明係好正常

以前睇藝術最根本係用最個人嘅感受去感受幅畫,
睇下個作品名,睇下有無關連,用多少少嘅想象力
呢到係第一層,比較重要,再去就係去了解脈絡,了解更多作品嘅由來
之後就再睇藝術家過去嘅作品,去比較同了解更深嘅脈絡關係

但依家嘅藝術品用呢一個方式只適用部分
藝術形式太多,每類都有唔同嘅準則
好似呢個藝術家:馬丁·

所以我對當代藝術嘅睇法係,無一定藝術知識唔好睇太多新嘅當代藝術
唔係話佢唔好,只係我覺得佢會令人更加想放棄藝術,
吓,咁都係藝術品呀?
小朋友都畫得出喎!
一張床都係藝術品,我屋企個張都得啦
你越睇越迷,越睇越唔明
但成個環境係好似個個都好識欣賞咁
你就開始懷疑係唔係自己嘅問題
覺得藝術離自己好遠

所以我地面對緊嘅問題係當係食左屎你都唔知
仲要有一啲咩都唔識嘅人同你講好野黎架
令你變得更加難去判斷何為好與不好

我個人係美學派嘅
感覺到當代好多都無左個份藝術嘅直接同感情
我自己亦唔識去欣賞佢地
不過既然分辨唔到,就等時間去證明啦

作為門外漢,我對於新既當代藝術都有D睇法同問題

我都唔希望抱住附庸風雅既心態去美術館欣賞藝術品,純粹嘗試感受下美學

一月去青森縣立美術館,事實上個美術館行得好舒服,好潔白,寧靜。以下就係館內非常著名(好似係)既奈良美智作品「青森狗

我既 perception 係覺得好獨特、好壯觀(成五六個人高),但我無辦法詮釋其內涵。

我仲對館內另一件作品印象深刻。一間小木屋裏有個用紙鋪砌成既小花園草地,地上伏著三個同樣由紙砌成既小孩係度睇書(真書)。外面參觀者就透過屋既小窗睇到屋內情景。當然我又一頭霧水,唔知佢想要表達乜

仲有其他林林種種既展覽品。。。

之後我開始反思2個問題:
1/ marketing 問題:究竟該作品係target 緊邊類人?係大眾?定有鑑賞力既「小眾」高手?
2/ 美術館只提供作品既簡短描述,甚少對其背景作詳盡解說。咁作者/美術館本身有無expect一般大眾能夠接收到咩訊息?而如果大部分人睇完都一頭霧水,作者/美術館方會唔會感到失望?定有些少刻意孤芳自賞,遠離群眾?

或者有無高手解釋下呢隻青森狗點樣欣賞?

或者我都係試下睇返古代藝術做入門先好D

係咪有hehe野會講?

???

每次睇到呢幅畫都會覺得好震撼
令人產生對自由嘅嚮往
心入面有種鼓動

所以買咗副返屋企砌

每次睇到呢幅畫都會覺得好震撼
令人產生對自由嘅嚮往
心入面有種鼓動

所以買咗副返屋企砌

我都想見到真跡
係咪有hehe野會講?

???

係咪因為題目???

高更
樓主會唔會講?
上年Monet 畫展啱啱碰正導賞時間,不致於一頭霧水

睇到一頭霧水都好正常,確實有部分作品係需要詮釋
但需要詮釋唔一定等於唔好,只係呢一個年代藝術變得更開放自由
藝術種類變得更多更闊,所有野都可以係藝術
所以對唔同類型雖要有唔同準則,

鑑賞的確係有分能力,而當中經驗佔好多
先從以前嘅畫家開始了解會有幫助
理解整個藝術派絡係一個好好嘅基礎

呢個問題
好大原因係睇藝術嘅方式同要求多過以前太多
而當代藝術又以一個極開放嘅態度前進
外行人跟本好難去明白當代藝術,
以前嘅藝術都係比較直接、具象,但係梵谷個個年代開始變得不一樣
藝術家更注重去表達自己,更不在乎傳統技法
咁樣一路走到今天,每一次轉變都係再加深一層藝術脈絡,難明係好正常

以前睇藝術最根本係用最個人嘅感受去感受幅畫,
睇下個作品名,睇下有無關連,用多少少嘅想象力
呢到係第一層,比較重要,再去就係去了解脈絡,了解更多作品嘅由來
之後就再睇藝術家過去嘅作品,去比較同了解更深嘅脈絡關係

但依家嘅藝術品用呢一個方式只適用部分
藝術形式太多,每類都有唔同嘅準則
好似呢個藝術家:馬丁·

所以我對當代藝術嘅睇法係,無一定藝術知識唔好睇太多新嘅當代藝術
唔係話佢唔好,只係我覺得佢會令人更加想放棄藝術,
吓,咁都係藝術品呀?
小朋友都畫得出喎!
一張床都係藝術品,我屋企個張都得啦
你越睇越迷,越睇越唔明
但成個環境係好似個個都好識欣賞咁
你就開始懷疑係唔係自己嘅問題
覺得藝術離自己好遠

所以我地面對緊嘅問題係當係食左屎你都唔知
仲要有一啲咩都唔識嘅人同你講好野黎架
令你變得更加難去判斷何為好與不好

我個人係美學派嘅
感覺到當代好多都無左個份藝術嘅直接同感情
我自己亦唔識去欣賞佢地
不過既然分辨唔到,就等時間去證明啦

作為門外漢,我對於新既當代藝術都有D睇法同問題

我都唔希望抱住附庸風雅既心態去美術館欣賞藝術品,純粹嘗試感受下美學

一月去青森縣立美術館,事實上個美術館行得好舒服,好潔白,寧靜。以下就係館內非常著名(好似係)既奈良美智作品「青森狗

我既 perception 係覺得好獨特、好壯觀(成五六個人高),但我無辦法詮釋其內涵。

我仲對館內另一件作品印象深刻。一間小木屋裏有個用紙鋪砌成既小花園草地,地上伏著三個同樣由紙砌成既小孩係度睇書(真書)。外面參觀者就透過屋既小窗睇到屋內情景。當然我又一頭霧水,唔知佢想要表達乜

仲有其他林林種種既展覽品。。。

之後我開始反思2個問題:
1/ marketing 問題:究竟該作品係target 緊邊類人?係大眾?定有鑑賞力既「小眾」高手?
2/ 美術館只提供作品既簡短描述,甚少對其背景作詳盡解說。咁作者/美術館本身有無expect一般大眾能夠接收到咩訊息?而如果大部分人睇完都一頭霧水,作者/美術館方會唔會感到失望?定有些少刻意孤芳自賞,遠離群眾?

或者有無高手解釋下呢隻青森狗點樣欣賞?

或者我都係試下睇返古代藝術做入門先好D

點睇都唔明

其實睇既過程中無諗到咁深入
係返左黎香港回顧下既時候先識反思
巴打,一路都有睇開你個blog,少啲響依邊幫你推post

近來去咗artistree度睇Zaha Hadid個展,感覺上佢似係一個artist多過architect,究竟兩者係唔係好相近?
因為好多architect既草稿都畫得好靚
同埋design家俬果啲又可唔可以當係藝術呢?

多謝支持
其實兩者係無衝突,藝術家嘅定義好廣泛
artist入面包含architect
佢地草圖畫得靚就梗架啦

家俬佢地唔會係純粹嘅藝術,但有包含藝術成份
佢地係一種有第二、三種目的嘅存在
不過當然可以以藝術角度去睇佢地
可否介紹Egon Schiele

之前有答過下巴打嘅,我重新貼多次

egon schiele 我自己無咩研究,不過我自己幾鐘意佢嘅作品
佢表達嘅感情非常之有力度同直接,非常獨特性
好感受到個種孤獨同叛逆感
呢一種直接好體現到表現主義
一睇就感受到佢嘅壓抑同對性嘅疑問
每幅都好似用最真誠嘅態度望住你,問你,感受你
睇到我自己都會有種壓迫感
圖片睇都有咁強嘅感覺,好難想象見到真跡會點

近來去咗artistree度睇Zaha Hadid個展,感覺上佢似係一個artist多過architect,究竟兩者係唔係好相近?

仲有,依家越來越多中國現代藝術家,依班人又係唔係接住梵谷既脈絡咁發展出嚟呢?

應該分開咁睇,成個世界都越黎越多藝術家
而中國現代藝術係唔係由梵谷既脈絡發展出黎呢?
唔係,但唔會無關
因為當年都有好多留法藝術家回國

但中國當代藝術都有佢自己一個脈絡發展出黎嘅

係清代開始受到外來文化嚴重影響,當時會派一啲人去借鑒外來文化
你要諗下以前中國嘅畫同西方幾大分別
對佢地黎講係幾大衝擊

之後成個19到20世紀都係一個對中國重要嘅問題,點樣去了解同學習新嘅文化
再去融合固有嘅中國文化
之後又內戰,到新中國成立,文革
一直都係一個自我尋找嘅過程
19世紀初就不斷有聲音問如何從中國藝術突破
有人應為如果一直守舊不變,中國畫學應遂滅絕,提出要中西融合
但都有人覺得要固守傳統,借古開新
覺得中西兩者完全係兩種不同嘅畫種

到19世紀中,新中國成立,改革開放
政府大量提倡百花齊放、百家爭鳴和藝術為人民服務
特別係慘痛嘅文革出現,令文革藝術同時出現
中國藝術係文革呢段時期完全停止左前進
藝術完全淪為政治工具,失去所有個性
係1976十年文革過後,中國藝術重現曙光

之後就開始真正嘅中國藝術發展
我呢到放條Link (殘體慎入) 係講中國當代藝術進程嘅50件事
http://www.artsbj.com/Html/art/wrd/236782.html

我個人睇法係中國當代藝術係1976後先正式發展
比西方藝術慢差唔多一百年
中國藝術就好似係個爆發戶,文革完左一下子爆發出黎
加上全球發展,一下子跟本吸收唔黎,所以好多都係跟住西方黎行
所以點解我感覺中國當代藝術上充斥着小聰明藝術
係因為個脈絡傳承唔夠深厚

如果無左文革你話幾好呢..
講起浮世繪
醒起1月份去原宿參觀太田記念美術館睇浮世繪,當時定期展出既係:

お笑い江戸名所 ~歌川広景の全貌

注意係歌川廣景,唔係歌川廣重
歌川廣景唔係太出名,係偉大既google神都搵唔到太多資料,主要係臨摹歌川廣重、葛飾北齋既作品,同埋部分搞笑幽默既創作,都頗有趣。雖然有D山寨feel,但不失為一個欣賞浮世繪入門既機會,始終日本專門展出浮世繪既地方唔多

巴打有冇影相,
睇完介紹好想睇多幾幅!

作品是嚴禁拍照
係外面影左幾張咋
呢間野離原宿站10min路程內. 勝在隱匿係原宿小巷內, 一般觀光客留意唔到, 普通旅遊書唔會介紹, 所以唔多人去, 同原宿主要街道人來人往既面貌都幾大對比. 展館面積唔大所以一個時期只展出一個系列既作品. 不過都算多野睇, 係低調而不失優雅
呢間非常值得推薦
BTW原宿小街小店好好行, 幾舒服. 不過個成舊水港紙好出名果個龍蝦包因為太飽無買到好可惜

多謝張巴分享
我上網睇過下歌川廣景好似畫好多搞笑嘅畫
有幅叫青物魚軍大合戰之圖

仲有,依家越來越多中國現代藝術家,依班人又係唔係接住梵谷既脈絡咁發展出嚟呢?

中國現代藝術家應該有兩個方向?
除左西方
書法、繪畫,中國古典本身都好有根基

希望有埋教水墨畫Post
雖然有苛求

水墨我就真係無咩究竟
自己都無咩點畫水墨
係咪有hehe野會講?

如果你講緊嘅係題目
其實只係講緊梵谷同佢細佬
因為無佢細佬係一定唔係有梵谷嘅出現

誤導左你唔好意思
不過可能佢地有hehe世人唔知
啱啱去完南韓,去咗佢果間MMCA。
比想像中少嘢睇。

比影相?
扮文青必備 留名
有無書藉推薦?

如果係講梵谷嘅書,我會推余光中譯嘅梵谷傳

另外我都有參考

破解梵谷 蔣勳
360°看見梵谷 鄭治桂、張素雯等

想睇講藝術的書籍

如果想輕鬆入門了解,推薦
現代藝術,怎麼一回事?

長詳啲可以睇呢個系列
這個作品,怎麼這麼貴!
看懂設計,你要懂的現代藝術

呢幾本介紹藝術家之間嘅脈絡清晰,可以分開獨立章節黎睇,幾啱入門。

我sba都係用杜象個尿兜做參考
講起浮世繪
醒起1月份去原宿參觀太田記念美術館睇浮世繪,當時定期展出既係:

お笑い江戸名所 ~歌川広景の全貌

注意係歌川廣景,唔係歌川廣重
歌川廣景唔係太出名,係偉大既google神都搵唔到太多資料,主要係臨摹歌川廣重、葛飾北齋既作品,同埋部分搞笑幽默既創作,都頗有趣。雖然有D山寨feel,但不失為一個欣賞浮世繪入門既機會,始終日本專門展出浮世繪既地方唔多

巴打有冇影相,
睇完介紹好想睇多幾幅!

作品是嚴禁拍照
係外面影左幾張咋
呢間野離原宿站10min路程內. 勝在隱匿係原宿小巷內, 一般觀光客留意唔到, 普通旅遊書唔會介紹, 所以唔多人去, 同原宿主要街道人來人往既面貌都幾大對比. 展館面積唔大所以一個時期只展出一個系列既作品. 不過都算多野睇, 係低調而不失優雅
呢間非常值得推薦
BTW原宿小街小店好好行, 幾舒服. 不過個成舊水港紙好出名果個龍蝦包因為太飽無買到好可惜

多謝張巴分享
我上網睇過下歌川廣景好似畫好多搞笑嘅畫
有幅叫青物魚軍大合戰之圖

我有睇
呢幅好混亂
扮文青必備 留名

絲打會睇已經係真文青
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞