[賞識藝術入門 ( 一 ) ] 每個成功嘅男人背後都有一個男人支持

474 回覆
181 Like 2 Dislike
Btw巴打好有才華 讀arts?

我主要嘅學習進路都係文科嘢
絲打有興趣可以睇埋我其他Post
文學呀思想呀都幾得意架

文學呀思想呀都幾得意架

有排追

文學呀思想呀都幾得意架

巴打有試過追你既post
但古文果啲始終修為未夠,未可理解
有冇啲再皮毛啲既書/文章可以介紹一下?

陶淵明或者會易理解少少
教科書至少都有講過
李商隱完左會講一個大眾詞人
巴打到時可以留意吓
詞一定易入口過詩

文學呀思想呀都幾得意架

巴打有試過追你既post
但古文果啲始終修為未夠,未可理解
有冇啲再皮毛啲既書/文章可以介紹一下?

陶淵明或者會易理解少少
教科書至少都有講過
李商隱完左會講一個大眾詞人
巴打到時可以留意吓
詞一定易入口過詩

或者要問返巴打對文學嘅興趣係邊到先
輕輕一推,要慢慢追返晒d post

好易姐,出得咁慢

仲有兩個post要追

文學呀思想呀都幾得意架

有排追

最緊要絲打有興趣
輕輕一推,要慢慢追返晒d post

好易姐,出得咁慢

仲有兩個post要追

絲打追返哂記得吹幾句
最鍾意睇呢個系列
可唔可以詳細介紹下expressionism,或者針對egon schiele講下
最鍾意睇呢個系列

多謝巴打
呢邊搵圖放圖比較煩
有時會慢左少少
留名
啱啱追上
巴打對cezanne有冇研究
而第二位要講嘅係
畢沙羅(Pisarro)

佢係梵谷係巴黎時最好嘅朋友,佢同秀拉嘅點描有少少唔同
畢沙羅係用短促細小嘅筆觸去表達印象派嘅光影色彩關係
用橫排、斜排嘅畫法,形成光點係色彩之間流動嘅感覺
呢一種實驗係莫奈嘅畫入面就有類似嘅嘗試

莫奈係試驗同一個場景係唔同時分有唔同嘅光影效果

你可以見到畢沙羅嘅畫好多主題都係農村田園,
係因為畢沙羅係一個無政府主義者
不過畫入面無濃烈嘅火藥味,而係有對小農社會嘅一份深情眷戀
呢種畫法帶住抒情嘅田園意味,平實而有內涵

梵谷經過係點描技法上面嘅學習,佢開始用呢種方式去畫

佢畫好多風景,用呢一種點描去表達田園、大自然
而係呢個時期開始,黃色令佢特別著迷,影響到日後好多畫作

有學者特別指出一點係,呢個時期嘅梵谷好多風景畫原來並唔純然係風景
而係批判工業化、城市化迫害掠奪小農土地,係呢種思想背景下嘅作品
梵谷嘅畫風轉變中隱含對社會轉型嘅焦慮, 呢一點係畢沙羅嘅理念影響到梵谷。

上一集有提過,莫奈、雷諾瓦呢一班印象派就完全唔同
佢地對工業化城市化係表現出歡喜興奮,認為係進步係現代化,全面嘅讚頌

但畢沙羅、梵谷同佢地相反,反而係憂慮工業化對農村嘅影響
你會見到好多畫面前景安排好大片荒地,後景都係出煙嘅煙囪、工廠

呢種完全無莫奈佢地歌頌工業化嘅感情,而係一種對工業化嘅反思,並唔係全然接受工業嘅改變

呢種感情產生好大原因在於梵谷以前對勞動階層嘅關心
而另一點係在於佢黎到巴黎住嘅蒙馬特區
蒙馬特區係一個巴黎以北嘅地方
位於巴黎邊緣,係一個龍蛇混雜嘅地方
大多數初到巴黎嘅勞工都係聚集係呢一區,生活費比較平
所以一班未成名嘅畫家都以蒙馬特區做據點 (未來畢卡索都係呢到住過架 )
所以梵谷係呢個窮困但充滿夢想嘅社區,又再次感受到生命
再一次要用繪畫去救贖農村社區

巴打將畢沙羅同梵高既比較好易明,
喺比較之下更加突顯到唔同畫家既特色

講起畢沙羅, 之前睇過呢幅, 都好有feel, 雖然唔算寫實, 但睇時好似親歷其境, 同畫家一齊喺酒店露台上望住條街咁
巴打啱啱今日去完art central同art basel兩個展
展入面好多都係contemporary art,好多都無巴打之前分享既視線引導之類既劃圖!
咁依d除咗第一眼覺得佢果種"美" 之外仲可以點睇?
感覺上佢地無梵谷果個時期既畫咁有訊息帶出,可觀性好似減好多。

期實好正常,特別呢兩個畫展比較上商業化
當代藝術可能比以前有更多訊息想帶出
只係佢無足夠嘅能力係畫面、作品上完全表達
從而走向小聰明之路
我地去了解脈絡係再加深對作品嘅了解同感受
而唔係因為睇唔明,感受唔到而去了解
藝術家本應要係作品本身同名字上有足夠表達感情
一切都在於作品本身,千言萬語都不及眼見真實

以我個人睇法
當代藝術有兩個問題

第一係大量作品以用小聰明嘅方式去作為核心
以邏輯性、解釋式去做作品,
以過多文字去詮釋作品,用學術去做藝術
就好似當代藝術流行嘅觀念藝術
提出大量哲學類問題,要人去思考各種問題
有更多係打住革命之名去做作品
呢類作品其中一個問題係只有第一個做先有價值
就好似杜象嘅噴泉,之後嘅人再以嘅個觀念去做作品已經失去革命突破性
不過佢有佢嘅藝術價值,但我個人唔認為呢類作品會企係藝術嘅頂尖

其二係當代藝術無時間去證明邊啲先係真正藝術最高之作
往往真正有價值嘅都係以時間去證明

藝術品必須具有本質性嘅感情表達,
係好考驗到藝術家捕捉感情嘅精準度,從而用各種形式表達出黎
好嘅作品要有一定作畫嘅難度,有其藝術家嘅獨特性
呢種難度唔係一定指複雜嘅技法,更多程度係指掌握精簡嘅技法
唔知有冇人貼過
Google Arts&Culture 呢個網頁都好多野睇
https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/

我都無用過呢個網喎,幾方便
多謝分享
可唔可以詳細介紹下expressionism,或者針對egon schiele講下

表現主義係之後一定會講
而今次講嘅梵谷就係表現主義嘅其中一個開山師祖
我自己都好鐘意表現主義

egon schiele 我自己無咩研究,不過我自己幾鐘意佢嘅作品
佢表達嘅感情非常之有力度同直接,非常獨特性
好感受到個種孤獨同叛逆感
呢一種直接好體現到表現主義
一睇就感受到佢嘅壓抑同對性嘅疑問
每幅都好似用最真誠嘅態度望住你,問你,感受你
睇到我自己都會有種壓迫感
圖片睇都有咁強嘅感覺,好難想象見到真跡會點

表現主義係之後一定會講
而今次講嘅梵谷就係表現主義嘅其中一個開山師祖
我自己都好鐘意表現主義

egon schiele 我自己無咩研究,不過我自己幾鐘意佢嘅作品
佢表達嘅感情非常之有力度同直接,非常獨特性
好感受到個種孤獨同叛逆感
呢一種直接好體現到表現主義
一睇就感受到佢嘅壓抑同對性嘅疑問
每幅都好似用最真誠嘅態度望住你,問你,感受你
睇到我自己都會有種壓迫感
圖片睇都有咁強嘅感覺,好難想象見到真跡會點

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞