有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
介唔介意share下邊幾行呀?
但我已經迷茫咗好耐都未有答案~
樓主你又有咩打算?
盡量搵下人傾計,了解下行情
大年紀d既為主 會睇得化d
工作左超過十、二十年以上
定左型既
不過可能始終唔係同一個年代
睇法都幾大分別
我能夠問既 只係佢地點看待自己既工作
就算睇落去再有意義既工作
其實都要自己賦與意義先係重要
因為工作就係營營役役
我都好迷惘 24歲 出黎社會已經2年 讀完會計 做返會計呢行 但唔打算考牌 個人停咗係到 日日思考人生
點解唔考
做Commerical 定Big 4狗
如果係Commercial 不如轉入正苦/Bank
反正巴打唔想考QP
利申:以前會計撚 上年轉左
唔知有咩工岩自己
(畢左業4年)
我都係 好迷茫 做咗三年野都未係好想知自己想點
個個都迷茫
早幾日有個資深小學老師分享
唔好係工作搵人生目標
放工之後先係人生目標
呢度好多同伴
可能從現有工作中發現下自己興趣
同我處境幾似 我又是讀engine 依家做緊it 做it前都係全職教水 有掙扎過轉行既問題 結果就係依家身兼兩職 why not both
見d同學好有目標,而我就on99咁不斷轉工去搵自己想做/適合既工(?) 到頭來就係你想做既你冇料做,你可以做既就覺得人工低,好矛盾
聽人講翻工就係為搵錢
無興趣 驅使唔到我 讀書為讀而讀 攞個degree
我都係 由中學到大專都係讀會計
到做野就0興趣
入freelance 易
出去好難呀
寫program?
你想幾時考返都得既
係呀 寫program呀 我目標都係儲夠經驗出黎做freelance programmer加教水
本身讀文科
轉左去讀building surveying
做緊intern覺得呢行有得發展,
自己學野能力又唔差
但都係好驚第時做唔掂......

目標係考到政府GT
屋宇署/建築署/房委會都好
其實到宜家都係嘗試緊搵意義
諗諗下幫人做驗樓/加建/維修都叫有意思既
如果keep到個成績,繼續整靚cv考到政府測量師就好,但都係好冇信心
仲讀緊文科果陣理想係做eo畢業都會試下,反正咩科都得

主要問題係好冇勇氣面對畢業之後既競爭其實人地都讚勤力/gpa高,但自己總係踩自己。而就算第時真係要轉行都唔知可以轉咩,所以都係行番呢行算
一畢業就係bank 到做 依加去咗commercial 到做 覺得自己好廢
bank 唔係幾好咩 又多假!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞