有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
我以前做audit個陣都有抑鬱
I know that feel
冇做社工既fd?
有啊,其實係受到佢啟發先有呢個想法,自己本身都係係破碎家庭裡面成長,好想做d 有意義ge 野。
最後有無食藥?
按摩師

最後離開佐Big4就好返
但強迫同焦慮一直都好唔到
社工如果處理唔好D個案,自己會一身蟻
你D社工朋友有咩意見先
處理唔好D個案?
佢叫我做多d義工先,同埋可以試下做PW先,做落覺得自己岩再去考慮讀master.
Support做義工
我黎緊都會去
無知想問下咩係PW?
我返第一份office 工既時候
成日俾人針對
唔太開心
試過有panic attack
仲入院check
而家好返好多啦
唔好收埋自己
有 所以去咗考aco 安安穩穩過一世算
做到頂薪都幾爽
如果有義工,可唔可以介紹埋我?
你係做開咩類型活動?
PW 者係program worker, 協助社工搞活動,
你可以睇下呢條LINK, https://jump.mingpao.com/job/detail/Jobs/2/HS19097232/%E6%B4%BB%E5%8B%95%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E5%93%A1-PW
panic attack 係咩? 成日聽呢個TERM
做人冇咩目標考政府真係最好選擇, 但係都唔易入
想讀書 望著好多課程 又無一個想讀...
想轉工 開著jobsDB 完全無方向...
日日唸到頭爆都唔知自己想點.... 不如考政府算
入嚟圍下爐先對住一份做左6年又冇晒passion嘅工,好想辭職創業,但人大左個opportunity cost真係好高
Aco 頂薪幾錢
30k
你咩background先?
師兄咩background 啊?
升到CO有40K
非三大BBA,Grad左差唔多8年
頭兩年完全唔知要做咩,做過幾個行業,飲食零售都試埋,
但我都搵唔到方向,每份工做得幾個月,之後就入左而家間公司,
呢行算半專業,行頭好窄,做到而家人工加到4萬左右,
但漸漸發現自己好憎份工,想辭職又唔知自己可以轉咩工,
而家供緊樓打算下年結婚,壓力好大。
每年都有辭職嘅衝動,我發現自己做咩都一樣唔會開心,重點其實係我唔想打工....
但無奈又要對現實低頭,生於香港真係好辛苦
畢業後做咗嘢8年 頭幾年好辛苦 因為太辛苦轉工
突然醒覺自己依家份工太頹
唸住往外發展 但係擔心經濟唔好搵唔到份好工
我grad咗兩年, 同你差唔多, 冇份工做得長,
依然摸索緊自己出路..
師兄你有冇試過放工之後搵下意義? 例如做下義工,
你搵咁多, 要你再轉行改變機會成本都好大下,
其實你唔鐘意份工D咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞