有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
好似真係呢d年紀叫青年危機
30就中年
活在當下嘅意思係指你嘅專注力集中喺當下呢一刻, 比喻我食飯我就專注喺我夾飯, 咀嚼 , 吞嚥,每一個動作之中, 沒有妄想雜念, 靈台清明,更加是清楚自己做什麼為什麼 , 有所為有所不為, 係一種既來之則安之, 樂天知命既穩定心境, 講求時時可死,步步求生。

並非係當下呢一刻任自己聲色犬馬,糊塗不知。

時間會一天天過去,我哋冇辦法確定未來, 所以你只有盡自己所能做到唔好後悔, 尋找自己嘅熱情, 或者嘗試轉換跑道, 你要不斷嘗試,一定會失敗,從來冇人話係一件容易嘅事, 只不過係必需要去做嘅事, 各人因果,各自際遇,僅此而已。
屋企無壓力
唯一包伏就係身邊人都叻過自己
今時今日 唔一定要喺工作上搵滿足感
出面有post 個巴打搵唔多 月月清
但都將成副身家捐畀義士 意義更大
睇得好通透
有人話滿足感要自己俾自己
每件事要堅持
有人話唔岩就好走
我好怕 轉左都會遇到相同問題
所以想諗清楚點解要走
又應該往邊走
但諗左好耐都無答案
不過到最後屎都係要自己食
所以停左係度無郁
我曾經都係其他方面搵滿足感架
滿足到可以唔使理自己做緊既工作前路要點行
但突然醒左發現
得自己先會同自己過一世架
份工會跟自己好多年
簡單講,念下你一世人想過點樣既生活
以前想渾渾噩噩
而家唔想再渾
你要有一個觀念就係無論如何都會碰壁, 人生其實係冇上岸呢種講法, 除非你天生富貴, 如果唔係亦都冇人係容易嘅,

絕大多數人犯嘅一個錯誤就係一開始就 會去追求結果,因為佢哋太識計算得失,

然而結果往往係以一種馬後炮嘅形式出現嘅, 結果可以幫助我哋驗證方法是否正確, 但係只有經過一番生死煎熬,先會有所謂嘅結果。

當你搵到一件事係你即使非常疲累但係你仍然願意堅持,你會覺得有價值,咁就係非常之好, 如果你識一啲生意人,你甚至會發現好多老細一開始做生意係賠錢嘅 甚至破過產嘅 ,都係憑住 一種信念重新開始。

唔好為咗任何人或者任何人嘅眼光而去做, 係為咗你自己,如果唔係你會後悔,因為事實你好快做唔落去。

你要了解你自己, 去發掘同探索你自己, 唔好去模仿人哋, 亦唔好同人去比高低 ,

人哋做得成既生意你可能會做唔成,人哋做唔成嘅生意唔代表你冇辦法成功,

好似人哋做一款pc遊戲要燒唔知幾多錢, 先可以做到出嚟, 而家一啲手機game咁低成本就可以斂財得咁誇張, 其實冇乜好比較, 八萬四千法門, 條條都通大道, 所以最驚唔係自己做錯選擇, 成功唔好淨係睇人哋嘅表面因素, 你做咗同佢一樣嘅選擇仍未必會成功, 各人背後有太多其他條件,

搵到一件你覺得值得付出嘅事情, 即使要面對失敗,然後就要盡不下於任何人嘅努力, 然後接受失敗, 只要你覺得係正確嘅就繼續做落去, 人生不外如此。
返工又有得轉環境咩
咪A辦公室轉B辦公室
越有經驗,做得越專越窄,其它位都唔會要你/你都唔會想做其他位
你都唔中意做果啲programming,俾你做都吃不消喎
你睇人好 人睇你好
人地大公司捱五年
一樣諗捱左五年 日日生活如是 好沉悶
其實每個人都一樣
利申,engine site supervisor一名 眼見好多engineer日日都好慘 黎緊會轉Engineer 有時望到都好怕自己餘生會好似佢咁。無奈無得轉行 engine始終都專 好難轉行 轉左肯定無左個人工 所以。。
一路搵野學先係出路
e.g. Programming都可以自學
屌你班仆街推post啊
https://lih.kg/1391193
收啦30叫中年
我當自己得60歲命,你估個個都120歲咩屌
equity derivatives ops, OTC trade support ops.
我30歲但係身心都年輕
似20歲
咁Corporate Account Opening?
其實個個考政府
點解?因為人工高
做野悶架難頂架,但都仆去,
點解? 因為人工高
個個咁有理想服務市民咩
算啦 樓主 無乜野人生方向嘅
就好似大家咁疊埋心水 為左錢 考政府啦
咩都有兩面啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞