有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
之前三年小學,而家一年中學
因為一直做私校/直資...
你加油,希望生意順利!
fg 一年 轉咗三份工都唔知想做咩
logistics grad 做media到依家education officer
每日都習慣上linkedin 搵工
幾時先知道自己想做咩
點解咁唔關事都可以轉到工🤔🤔🤔
點解呀?我識人做小學老師幼稚園老師
幾十年
仲好有熱誠
只係唔知點先係我要既未來
咁會有新朋友家嘛
細個嗰陣 萬里長城長又長 我倆友誼比它長嗰啲朋友仔 又有幾多個真係重有keep 住聯絡呢 ?
咁你有無咩興趣呀? 例如做gym可以考個健身教練牌 做義工可以去NGO做 唸得倒嘅工都有 仲有希望嫁喎
試得多咪每次interview都講一句 正正因為我試過好多唔同嘅工種 最終搵倒自己嘅興趣係xxx所以決定係e行發展 好多野睇你點講嘅姐 試到cv花cv亂都唔係重點 最緊要你講得掂個interviewer
好獨立
我interview唔叻
即使試
每一次都應該要係更接近自己要既野
我完全唔係
巴打好清楚自己要乜
想請教下
既然你都未試過in果份
點說服到interviewer 興趣會係in果份
我本身都毒
痛苦嘅嘢會過去
柳暗花明又一村
同路人

但努力去博下報master轉行
迷茫咗好耐鐘意覺醒,知道自己應該同埋鐘意做啲咩!
我信我哋得嘅!!!
咁當然你自己可以吹一d例子出黎講到真係自己慢慢發掘左自己嘅興趣禁 例如你而家想試下不如做NGO工作性質係搞義工活動嘅禁計啦 禁你同interviewer可以講話自己近排空餘時間去左賣旗探老人院 發覺原來幫人係會令自己禁開心 所以我期望我嘅職業係可以搞更多嘅義工活動去幫手需要嘅人/去inspire 更多人去參與之類嘅野 講到自己而家決心真係好堅定就得! 當然賣旗果d例子 你可以吹 但過唔去自己咪真係去賣一次囉 (NGO做純粹是但搵個例子)
都係既
最緊要 自己開心
oh 你也搵到方向嗎?
唔生性 入左揸兜文科
出來四年幾年做過admin+event(三年) 同埋media
上年年終裸辭左 一直都搵唔到方向
做過一陣sales 又覺得唔適合自己
呢排有in 過唔同機構嘅admin 工種,有請有唔請。請嘅個條件又差。
有報海關入境,但呢排成日發夢又搞到好唔想去in

真係好迷惘
都係想要有尊嚴嘅薪水同埋想有發展空間姐

呢排有諗過去捱3年TA 搏pgde, 雖然好難捱,但起碼似有出路。

求鼓勵/屌醒
後悔d 咩?
呢一刻姐
遲d既事無人知
fresh grad 同可能我interview都叫有熱情
不過做又開始迷茫
做開果行本身已經行頭窄少opening
依家加埋貿易戰死多兩錢重
已經開始搵另一行工
好無方向
放心,我做左11年野都重係ON99

你已經好好,識PIANO
錢搵唔哂既
經歷先緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞