有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
自己鐘意已經好好呀!
增值呢?
係丫諗住轉行。可能我而家份工係做教育,所以啲大佬都好鼓勵進修, 同埋佢哋都明白喺學校打份工唔揾錢。好彩無遇到啲咩廢老
search oppooppoopp?
中五既工
同你差唔多,做左幾年野
而家好厭惡番工,覺得好哂時間
但又冇錢
樓主可以考慮讀教育文憑
識教琴係學校搶手
起碼都point 17
巴打你想考邊份
好慢地在日常工作試野學野咁law,呢年幾叫搞過下cloudera hadoop/ elastic search ,寫過下scala玩具仔咁
點解當時會想走去教琴?
樓主 咁假如唔教嘅話 d 學生點處理 pass 畀其他琴行老師 定有相熟介紹 會唔會教到有哂感情 以前返補習都有諗過以上問題
Btw 我又係做咗幾年嘢 發覺唔想成世做死金融業 好想轉出去 但個degree 又廢 又唔想揾相關行業 同樓主一樣面臨人生嘅樽頸位
留名睇下其他巴絲們嘅分享
份工都叫半專業
出返黎做d普通工
d人又會睬你都傻
有諗過的
但都幾大risk
始終而家教到無乜passion
講得太好了
你做得年幾
可以做耐d睇清d呀
全部睇唔明
不過it係大勢
因為一直都keep住有pt教既
返office 都係
祼辭完之後
搵下工 但又唔知自己想做乜
咪轉ft教
諗住唔使對咁多人事
衰d講 comfort zone
教得少係好有感情
教得多係無曬感覺
為錢?應該係,除非唔係。其實我都唔知。 其實我都唔係好知自己想點,我冇特別鍾意/特別擅長嘅嘢。就算嚟緊讀呢一科我都唔知自己鍾唔鍾意。 但係我覺得我再做而家呢份工落去我會開始討厭自己份工,所以我希望係討厭自己份工之前走,同埋30歲之前再achieve 多啲野。

我諗心態最重要。每個人經歷唔同,背景唔同。所以對做呢啲抉擇時候嘅諗法亦都會唔同。 我而家喺美國,你可能會諗: 屌,移左民梗係乜都得啦。但係五年前我係完全冇諗過自己最後會留喺美國。所以當我而家問自己五年之後做緊咩嘅時候,我就會諗返自己五年前,其實真係估唔到,不如go with the flow。

我首先要去衡量下自己,如果做咗呢一個重大嘅改變,我接唔接受到期望可能會有落差,我接唔接受到最後物質同生活環境上無改變/變差,我只係多咗一啲經歷/自己對世人嗰套結婚買樓生仔嘅觀念又有幾渴求/我有冇背負住一啲人嘅期望令到我真係唔可以放棄現狀 etc. 。衡量過覺得可以咪去做囉。讀書唔係讀一世嘅,都係一兩年嘅事啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞