有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
都岩,樓主未諗通就出係嘥時間。 不過短遊,一個月到,去Reflect下都ok既...
搞笑🤣
其他都係紀律部隊
其實返左5年工都無試過放一個星期假
成日都係一日半日咁放
而家教琴
放幾多假就少幾多收入
多謝你追post
我自己係跟老師考完演奏級
就係大學掛住玩,無學了
出黎做office 都無學
而家都係無學
想自學又三分鐘熱度
可能我自己都好有惰性
多謝你
你d回覆好有心
個YouTube Taylor知道自己想點
有方向
我仲未知
Hostel好創新
不過我唔識r水吹
搵返好奇心出嚟就會傾到計。不過人夾人既,唔岩傾唔洗勉強。
我分享一下啦
教琴呢行

你搵1-2萬又有
3-4萬又有
5-6萬又有
8-10萬又有

咁個分別係邊呢? 我自己就覺得過程好好玩的,好似打機咁,你要建立自己的裝備
可以包括
1. 學歷 degree, master
2. 考琴証書 (演奏級)
3. 教琴年資,在那裏出名地方教過
4. 學生的考試成績
5. 表演的經驗,和誰合作過

這些你都要花時間要儲和建立,喜歡這遊戲和喜歡日日比音樂包圍著是會覺得好開心的
份份工都俾人炒
好唔開心
香港人加油

5/8 九巴不合作運動 正式啟動!!!
https://lih.kg/abDpOOU

TG group
https://t.me/joinchat/OmURXQ09pQAlcm8-nJTDLA
最後一句
比音樂包圍住係好開心
咁俾初級小朋友包圍呢
同埋其實教邊區 都會有分別
Hostel 呢d可以係邊度傾到計呀
Common area?
我想學琴,學古典,樓主收幾錢
Common area又得,不過同房最易呀,冇理由唔打招呼架嘛。

香港有差唔多4 5間yha,可以try try ~ 環境最四正響摩星嶺,但環境最靚響赤徑
謝謝分享
唔係有句話叫做,本來沒有路, 行多了也就成了路, 其實都係不斷嘗試不斷行動, 所以佢總結就係叫人work, 臨尾個女仔話自己可能要觸底先可以反彈, 個youtuber就stop咗佢, 大致係話佢只係想 再畀一啲時間自己沉淪, 其實真係咁樣,我哋都會畀好多藉口包裝自己,其實只係想舒適一啲。

小弟而家算係創業初期, 遇到好多問題, 創業同打工一個好大嘅分別就係打工就係有糧出, 但係創業就係我甚至唔知道下個月會點,亦都唔知道公司會唔會生存到下年, 隨時可能咩都冇曬, 嗰種壓力真係好多人都唔明。

呢期都有好多人離開我, 一啲部屬 或者一啲 好支持到我嘅夥伴, 頭先我都差啲想放棄, 因為有個人我覺得同佢一齊打拼真係好開心, 佢令到我有動力,但係佢而家都話 要離開, 我一時忍唔住,

但係我冷靜返落嚟諗,我咁嘅心態其實就係好似條片講,我只係在乎人哋眼光,所做嘅嘢係為咗人哋而做, 好似有人陪就做冇人陪就唔做咁, 咁又點會成功呢。
記住
教咩學生是你自己可以改變的
吸引力法則,你是咩人才吸引咩學生
我也經過你的階段,必須捱過
你說一世都係咁,真的會一世嗎? 世界是變幻才是永恆,你可以做的是改變你自己
我也試過2萬一個月,再變4萬一個月
慢慢變成你自己想做的人吧
個女仔真係想要自己既brand既
我諗你情況都係一樣?
睇緊本書叫 思考致富
教人創業
不過我唔太適用
第一章已經話 首先你要知自己想要什麼
我仲徘徊緊 自己想要d咩
堅持左先會培養到熱情
還是有熱情先會堅持到
冇錯 ,好多人為咗虛名創業 ,為咗淨係想搵錢創業 ,見到人哋創業又創業 咁係唔正確嘅, 學一句日本稻盛和夫既觀念,應該係你諗下你自己有乜嘢可以貢獻畀呢個社會, 當你真係願意去做一件事情 先叫做清楚自己做什麼, 先有可能長遠。

好似之前所講,做事最緊要係熱情,你要搵到你嘅熱情所在, 千祈唔好一開始就諗錢 , 做自己喜歡做的事情哪怕一開始賠錢, 只要係你嘅夢想所在,遲早可以賺返返嚟,亦要清楚自己要點嘅生活, 呢個就好似自己取悅自己咁樣 , 有時你只係太多焦慮, 太多雜念, 太多what if, just follow your heart, 同埋必須試多啲,自然會搵到方法。
當然古代嘅智慧話畀我哋聽 ,山不轉路轉,路不轉人轉,如果真係冇得揀,最後就可以心轉, 但係呢個係最高境界, 可以的話 ,係先搵一份你覺得好容易有熱情嘅 方案入手,其次先係喺任何嘅方案入面搵到你既熱情。
會唔會有worklife balance好d呢 ? 你有冇另外鐘意既野

我個人睇法

人得一世 , 好似上面d巴絲講有熱誠都重要

思想實驗 , 假設全世界既人都有資源唔使返工, 佢地會做d咩 ? 淨係等死 ?

又思想下 , 未有咁多分工既幾百年前 , 人們要耕田 , 但佢地會唔會好唔開心咁耕 ?

人黎到依個世界係注定孤獨 但主觀意義可以自己創造既

如果點都覺得空虛, 會唔會係性格問題, 覺得點都得唔到愛既感覺 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞