有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
好幸福
唔係個個freelance 都可以轉返出去
好幸福
聽聞政府工好難出返黎
你可以自出自入其實好好
點解散仔ia唔會浪費degree 🤔
好多都係咁 好正常
聽好多前人講
識做人重要過識做野
只可以話你未搵倒興趣 試多d唔同工種 試到岩為止
唔好覺得轉工係曬時間 因為一試到岩就一世嫁啦
個個都話試
可以點試
返左工一年半年(工程撚)
自己係好彩定唔識知足
唔洗成日OT/最多O一個鐘/落地盤
但係成日驚做錯野怕比人屌到壓力好似好大(雖然冇人好大聲屌過,但開始比人大力錦屌)
一入到工作環境就緊張出番來,壓力冇咩減到
老實講,香港好多工都係out of 舒適圈,out of 能力之内(尤其工程),所以我都好想入舒適圈
另依排突然冇哂興趣,例如之前想玩Hitman,玩魔物,但係就依排成日鬱下鬱。對game、睇戲等等都冇哂興趣。
有冇人有依種感覺?
ia 散仔黎講最難入
每樣野都係取捨
咁你自己想要d 咩?
絕對係,關係大過一切
試到cv 都花曬

濕鳩文員仔
依個post 推到咁耐,證明真係好多人好迷茫
google行行同埋睇返以前連登嘅post都係叫人唔好入行
咁首先當然要識做事先
基本野都無
我年青時都係做OA, 送文件去D洋行和貿易署申請出入口許可證之煩, 公司是做時裝出口去歐美的, 之後了解我上面職位較高的同事或前輩到底負責做什麼, 之後一年半就升做布料驗收員, 做了一年再升做成衣驗收員, 當時香港還有很多製衣廠, 前後共做了五年, 中國大陸開放, 有很多香港成衣廠搬遷往廣東省和華東一帶, 轉工去另一間公司出差往中國大陸做指導成衣品質檢測工作, 一做就是十二年, 跑遍中國大江南北, 最終發覺內地在製衣領域已上軌道, 且大陸工資開始貴了, 就轉左去東南亞國家出差繼續指導當地人對成衣品質檢測的認識, 之後結婚生子不便經常出差, 轉型做坐陣香港接外國單和跟進訂單進度等工作, 累積了對成衣貿易的運作經驗和有一定的客源後決定2009年與其他朋友合夥開公司自己做生意, 高峰期曾一年做2000萬美金的生意額, 但至2015年便失敗結束, 當時50歲轉做地盤電器佈線工學徒, 700元一日, 有工開就有錢, 無工開就無錢, 由坐office涼冷氣轉為體力勞動無冷氣工作, 但我才發覺自己完全可以適應到及對這工作非常有興趣, 有成功感, 現在是半熟練工人了, 日薪1100元, 我仍努力地學習希望明年可升上全科熟練工人, 日薪1400元, 這就是人生目標, 每一行都有它的機遇, 視乎你是否願意付出心機和時間先了解你所做的行業上層的同事是什麼竟況和如何可達到的, 了解後再問問自己有沒有這個決心和能力去達成, 當然要計算自己的時間成本是否有價值, 不過凡事都要嘗試過才知道的, 希望對你有啟發作用。
謝謝分享
閣下的熱情/目標其實一早好清晰
就係搵多d搵多d錢
咁你本身鐘意做製衣嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞