有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
呢刻真正感受到等價交換
我開頭做ft都有咁既感覺
好快無左
係呀
但同期都又bank又大公司
呢度係環境都唔使諗有得轉
呢度係環境都唔使諗有得轉
搵好多錢?
其實又唔洗咁灰
大把人返工都係得個捱字
好少人返到自己鍾意返既工

可以工餘時間搵多D令自己開心既方法
好成熟
就係無熱情
偏偏又發現左自己渾渾噩噩
我都係3大engine grad (乞食科)
做左3年野得17k
轉行又唔知轉咩好
我知道呀
但我呢個捱 係最無保障既捱
個人成長係負增長
可能自己都無passion 點樣做好d
成日諗住得過且過
就過曬d時間
無目標又無熱情
樓主 其實最重要係有兩手準備/你專長可以用唔同範圍
我第一份工做會計 做左兩年之後覺得OT到12點不了
但係我本身由中學到大專都係讀會計 到做野就頂唔住
好彩讀會計出尼都可以做bank/政府/Audit 多D路揀

依家D同事覺得我上手快 自己平行番生活 仲可以繼續半工讀
之後應該唔會轉行 一來想定 二來做銀行將來買樓有discount
最sad係唔知轉d咩
先可以頂一世
唔想再揀錯
專長用唔同範圍係一種奢侈呀
所以專科人無我呢d煩惱
依家呢份工做多5年應該有30k既
雖然準時收工 但係同事年紀都好大 好枯燥
轉工呢
做緊正苦工 好難轉行
諗過轉nurse但係又要重新讀過書 又冇收入
我覺得唔好同人比好難
除非對自己做緊既野有好大熱情
當你肯咁樣去諗我覺得已經唔算係冇熱情,至少熱情係大於零, 只不過你會恐懼 ,你會唔知點好, 你要開始將目標 放喺 嘗試去做某啲嘢呢個觀念上面,而唔好去諗將來將來。

我以前第一份覺得做得有價值嘅工, 係做包餅手藝, 當初都係抱住學啲嘢嘅心態去做, 做落覺得幾有趣, 又識到一啲好朋友, 呢份工其實本身係一個禮拜我就想走,然後第一個月我又再次想走,只係畀人留低咗, 雖然今時今日我已經冇做 ,但係好多嘢唔試過真係唔知。

人生嘅嘢,冇辦法好似你心目中諗得最好既劇情咁去發展, 但係你又知唔知, 亦都唔會係好似你心目中諗得最差嘅情況去發展。

好多嘢係當你願意行出一步,然後慢慢自然出現, 包括一啲貴人,甚至另一半都係咁樣, 而唔係一開始你就估計到嘅,所以唔好諗太多 ,你想試就去試下。

https://youtu.be/t4Ntvc4eCGw
政府工咁穩定好喎
太多廢老同事 傾計都冇話題
同埋舊制一年40日AL 可以成日放假 你要做埋佢果份
做咗15年 想過轉行但唔得 但又完全冇上進心 唔想理咁多嘢
有句話叫做 人生聽過太多道理仍然過唔好呢一世, 其實有時有啲嘢 內心裏面我哋係明嘅 ,但係冇做出嚟, 所以成日會講如果我當年點點點, 而家就唔一樣。

其實而家又何嘗唔係咁樣呢, 我哋要學習放低 嗰啲影響我哋進步嘅諗法, 放低嗰啲情緒,回到返自己嘅真心裏面。
5年都唔知可以點
小弟做左5年野
睇住人地年年加人工
我就年年減人工 收入不穩...
我淨係唔想教一世
原來再落去係講緊一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞