有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
我好認同自律
以上果d都有人suggest過
不過我懶,要人迫,同自律完全相反
夠survival 就唔想再搞任何野
愈行愈覺得呢條路好孤獨
而且無保障
會計人路過
就算唔做Big 4 入銀行做Compliance都好過做Admin
讀專科唔可以做普通文員
其他冇咩興趣
冇興趣好難做過世架ma
162,救護你都可以試下,但最好開埋外掛考。唔係未必夠高
其他我冇啦,真係冇咩興趣
無體格就算吧啦
唔通真係I like your heart咩
冇啦,唔考啦,考到連d 考官都認得我
佢地都話再fit 都冇用,先天性既問題解決唔到
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
狂send cv搵
轉下環境會好d
識多d人,世界比你諗既更大更闊
上連登又好/香討果D又好. 識下啲教其他樂器嘅人, 睇下有機會一齊搞間舖頭仔圍下爐咁?
呢句statement真係好吸引
做compliance/ops 都算係一門專業
搞鋪好大risk
何況仲要同陌生人
但有同事 同行上司下屬都只有office politics..
做咗四年嘢,現職教畜揮手
下年就43k,係啊,人工唔錯
但仲未有perm,當係好天斬定下雨柴
呢行越老越唔興香
唔抗拒教書,做緊嘅時候出盡全力
呢四年都星期六日OT
但一有空閒靜落黎,就問自己,仲想繼續咁落去?
有時望返讀緊大學嘅自己,就會好唔開心
覺得細個嘅自己更加勇敢、有朝氣
可能因為大咗,亦因為香港嘅大環境使然
唔知將來可以點

有無教咗幾年書嘅巴絲分享吓轉行心得?
教多年,我想讀個full time master,或者working holiday
我啱啱出黎做野份工都唔係自己鍾意
更加成日諗住想quit
不過唔夠堅定又冇咩特別諗法
如是者鳩下鳩下 日復日年復年咁過左幾年
不過好彩既係返工關係接觸到唔同背景既人
又睇多左書
慢慢諗法開始有d改變 會諗通d以前諗唔通既野
再慢慢轉工好似開始見到返d希望
而家離成功當然仲有好遠啦 但係起碼開始知自己想得到咩 想做到d咩

我諗 肯改變係第一步 加油
深造coding ? 我做hedge fund 既,行內係咁請quant 底既人。physics / engineering masters + python/r 底。香港唔夠人,要去到new York 請返嚟
勇敢完可能最後揾返同一樣嘅人工或者更少
不過唔理啦,點差都應該唔使訓街或者餓死。

你可以考慮下音樂治療嗰啲。美國counseling art therapy / music therapy 揾好多錢,唔知香港如何。我自己唔鍾意counseling 亦無任何藝術天份所以無深究
有冇咩書可以介紹下
我都想改變下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞