有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
我準備係
但好有感呢個可能係下一個渾渾噩噩既開始
好迷茫
而家日日都唔知做乜
錢又不多,又開始無熱誠
就算有人請 又係從頭開始
又係唔知為左乜
講到尾都係唔知自己想要乜
>20k
但好浮動
邊個eng呀?
少過同期呀
時間點安排都係成個上奏空左
排唔到公屋啦
真係想學tg我啦
https://t.me/oppooppoopp
專科?
40k up 已經超越所有不滿啦?
我都係做左5年野,依家第3份工啦
我都唔知想點,自己個行唔夠專,點都唔會高人工得去邊
轉行又唔識其他野,簡直係0
行情野唔知
我依家學緊大提琴, 個阿sir都多成年人學生, 佢話成年人學生多數係搵樣細藝/以前冇咩機會學. 會比較穩定d
有自己嘅竇幾chill, 佢以前租工廈, 依家搬左去商廈, 仲要有海景當然佢教左好耐

有諗過再讀返書
但 都係對乜都無熱情
出返黎做又無樣專
我都有成年人學生
教果d都還好
你呀sir係咪好enjoy教人?
因為我自己以前係好鐘意彈
教就真係一般
其實係我渾渾噩噩ft呢 3年都幾enjoy
但最近發生左d事啦
就諗
係咪真係要教一世?
咁落去就真係似乎會要教一世
就開始有d崩潰
可能我自己本身都唔係好獨立既人
想呢d日子盡快完
推倒重來好大決定
人大左個cost跟住大
想好清楚自己想要乜先敢走
佢教人算係上心嘅,但分唔到係因為做老闆要負責定真係enjoy教人,始終乜野類型嘅學生都有

但覺得佢鍾意同人一齊玩音樂,佢每年都會book大會堂搞個表演,同d細路/成人學生一齊上台表演,又自己編晒曲呀夾時間練習呀咁樣
呢d真係好有heart

我開始既心態都只係做住先
再搵工
之後琴行慢慢儲到學生
又懶左
直到最近先苦惱走人定發大d做
始終鐘意音樂同鐘意教音樂兩回事
可能我自己又無其他音樂related既野做下
可能你依家覺得教琴就真係只係得教琴, 咁就一世, 但教琴只係搵食工具, 第時教教下你可能會想撈埋其他野/搵到其他好玩嘅野呢
可能你依家覺得教琴就真係只係得教琴, 咁就一世, 但教琴只係搵食工具, 第時教教下你可能會想撈埋其他野/搵到其他好玩嘅野呢
收入點先?
其實 24 歲人呆下呆下唔知自己想點係咪好正常?
又要煩社會野,又要煩前景,坦白講,日日都好灰
civil
你頭兩句都知你咩科咩U
因為...我好似同你同科
同你一模一樣
仲以為係自己回覆
好憎份工好憎間公司
但對住份糧 仲可以講啲乜
日日都唔知自己想點,好似做咩都唔會開心,覺得個人好空虛。
big4 ?
civil engineering 最近都收緊皮(無大型新基建上馬)....
而家你想入行由頭開始都難.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞