有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
我直頭無野想做......
唔想返工,唔想玩,飯都唔太想食...
毫無意義的人生
唔緊要啦, 見步行步, 其實真係唔洗被自己係三大哩個包袱限制自己

其實好多三大人都係冇咩發圍, EE 做地盤都有
利伸:三大GRAD 就快十年, 都未到連登FG價
講就天下無敵, 一個GRAD 十年突然之間開竅0既人, 你都唔請啦

始終AGEISM 是存在的, 新鮮的肝就是很有用
祼辭圍爐不過你仲後生,唔驚。年輕係本錢👍
巴打指邊樣ops?
睇書 不如諗下自己本身專長/興趣仲好啦
我第一份工就係quit左係因為俾人針對
之後就避世避到而家
係就係環境單純左
但完完全全與世隔絕
諗得通就好
我睇唔開
有留意過
但音樂治癒係香港唔係專 無牌
Same
真係有包袱
有個degree
同期都風山水氣
自己就摺埋教教教
但又唔係開心喎
明白
就算想轉 都唔知轉乜
我知道仲有好多方向可以發大做
只係唔sure係咪真係繼續想係呢個field
之前諗住安安樂樂教就算
本人都是教琴,已有master
30歲多d, 月入8萬
已買樓
你一直都好enjoy教嗎?
嫁個好老公泊個好碼頭
人地N展界捱左5年 仲要繼續捱落去
表面上好風光 但做野環境咁劣

你轉左行
等價交換
其實返工咪一樣與世隔絕,
對唻對去都係果幾個除公事以外可避則避的人,
仲佔用大部分時間,
想識朋友去返學學野
甚至用交友app 好過啦
同事 同 朋友真係兩個概念..
咁多教琴咁好paid
真係估唔到
好enjoy ga
鐘意幫到人的感覺
唉 得罪講句
SE EE呢啲 收咁低,碌到入去都係碌入去姐
攞咩三大唻做包袱丫
其實無非一個問題就係唔知自己揀邊條路,先可以得到一個比較好嘅將來。

冇諗法嘅又咩都唔敢試,有諗法嘅又驚失敗。

我覺得最重要嘅就係要諗下自己 會喺邊方面比較有熱情,因為份工畢竟係做成世嘅 ,而且如果你要排除萬難, 要成功你都需要無比嘅熱情 去推動,

好多人成日話香港做呢行唔得做嗰行唔得, 最後咪又係求其搵份嘢夾硬做,或者做下又轉, 唔係有專業技能嘅好多都係咁,

就係因為香港家庭教育唔敢講夢想唔敢講興趣, 往往反而會浪費咗好多時間,一事無成, 其實有時講有咩工好做,真係咁好做又邊度輪到我哋去做。

到頭來都係冇捷徑, 與其係咁不如自己揀定一個方向叫做唔會後悔, 做得普普通通嘅獨善其身,做得成功嘅就祝你好運。

所以呢樣嘢真係要諗,冇得過且過, 有好多人可能話自己年紀大,

但係其實如果未有家庭壓力,都仲係有機會,畢竟之後仲有大半世要過, 就算個頭開得唔好 ,你都要諗下點樣喺中盤做返好,

唔好同人比較,諗下點樣可以 叫做搵到一個方向, 有時候有方向未必代表有未來 ,

但係當你一步一步行落去,未來就自然會行咗出嚟, 世事無常 ,都係估計唔到,如果估計到又邊度會有人煩惱呢。
係真 懶係有個名 學到幾多 成就幾多都係自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞