有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
做左2年野,0成就,非專業+唔想做果行

依家讀緊專科pt從0開始上
好有心,邊個專科呀?
Survey&mapping
有心唔怕遲,樓豬搵多啲機會試下邊啲興趣岩啦,做死一世唔鐘意既工好辛苦架,不過都要搵定後路俾自己
我連occupation test都做埋
你點試到方向呀?

有咩慘得過而家做緊嗰行係喺occupation test度最最最唔建議同最低分嗰行
我自己而言
強迫係不斷重覆同一個負面想法停唔到, 有關聯思想, neutral event A leads to negative result B咁上下
焦慮係好驚工作上犯錯
你係咩事?
由細到大都係要求高
其實可以點樣乜都試
我只係可以上網google好多common既行業了解下
其實未必準既
樂觀d諗
以前上一輩上上一輩無呢d
都係咁做
要求高但自己能力範圍之內嘅咪即係自尋煩惱
面對現實啦
我都係
不過我好兩極
口試面試好好但同人相處好差
點解一定要追求成功?
想自己可以唔使同人比較
想自己可以抬頭挺胸做人
我個人就走左去學畫圖,學語言,解剖學呢啲都有上過堂

返工既話搵下啲趣味性既pt,主要係想見多啲野,睇下有無想法

不過專業就無得講,無機會試,一係就直接讀
最重要係多啲走出去睇多啲野,日日淨係google幫唔到妳
我都係咁,唔知點解會咁
咁你係想搵份有光環既職業定想搵好多錢?
好想轉工
喺呢間公司做左四,五年左右
高不成低不就
從來都係比人指指點點,搬搬抬抬
人工低責任大而且返工車程又遠

真係好攰
希望你可以搵到新方向
呢到有兩樣都同音樂相關ge課程,但目的不在於係去教,而係去感受同表達
https://hkuspace.hku.hk/prog/postgrad-dip-music-therapy
https://www.socialwork.hku.hk/programme/exat/
30了
工作6年, 廢佐2年, 覺得自己係垃圾

好想努力
但唔知點努力
向邊努力
點為之熱情
點為之成功
點解一定要追求成功?
想自己可以唔使同人比較
想自己可以抬頭挺胸做人

唔直接答你
用條片答你
https://youtu.be/ZRhRcMOnEMs
投身社運
發下夢都有既
解剖😱都幾闊路
趣味性pt例如有d咩
走出去即係點
我覺得可以做到唔使同人比較
就係有夠既satisfaction
咁每個人對satisfaction 定義唔多
我未搵到自己既
人生係好攰
係心攰
我好認同有passion可以overcome所有野
係我發掘唔到自己passion
身攰心更攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞