有無人做左5年野都係唔知自己想點

1001 回覆
480 Like 13 Dislike
冇得勉強自己有熱誠
有時當你開始有雄心壯志去想教好,佢地又唔練琴又hea你,你就會灰左
琴行食水真係好深。。
自己教就要manage好多野,又要搵學生
講得好好呀
好多家長根本當係放低托兒所咁樣,又唔瞥促下練琴,教到火都黎
我都未搵到,只係知道唔走出去就一定唔會搵到。保持好奇心,開下眼界。

你睇下自傳類嘅書,就知好多人都有爭扎。
睇下啲外國YouTube channel,原來有啲興趣或工作,係完全唔知存在。
另外我係會去下香港啲hostel住,識下唔同國度既人,交流交流
諗下開工,那怕只有好少部分,覺得過癮既部分

以上都係我知道冇乜時間成本去搵新興趣或者目標的玩法~
btw 香港生活成本太高,人為了糧高為了住死磨一份工,其實呢個係香港無曬活力既原因。如果時間,經濟,(同埋青春)許可,試下work holiday都冇壞。至少可以開過外國戶口,弟時港元收皮都唔怕...
我問過啲做咗幾十年嘅學校老師
佢哋話我知佢哋都仲係好有熱情教書
但係當然我又聽到有啲人話
做咗10幾年野
係做果行厭果行
我唔想自己再行錯
但係同一時間
唔知留低係咪最好
年紀同埋對身邊人嘅羨慕
都令我構成好大壓力
新人新環境都無用架
Same shit
而且一走就人走茶涼
衡量過後果就做啦
咁當然我自己都做唔到
唔係只可以考jre架嘛
可能炒炒下可以全職炒股
你教左幾耐
而且其實而家教琴門檻都幾低
啲家長都唔會好尊重你
Manage 唔難呀
開頭真係好有心
但係慢慢日復一日
全部做嘅嘢都係一模一樣
就開始唔知自己做緊乜
我都係咁話
當初死都唔肯做sales
而家最後發現原來做sales先搵到錢
基本上每日有一半學生
就係每首歌要上堂逼佢彈五次(因為無練)
都唔知自己坐喺度做乜

「救人!」世紀最大救義士唯一方法 正式上線 第一波
https://lih.kg/1391669
呢個我屋企人都有叫過我
因為我活得太摺
人生無乜exposure
所以渾左好耐
但就等於放棄晒而家嘅所有嘢
就算去得成
到時返嚟就係真真正正嘅揸兜
如果你係一個太在乎人哋眼光嘅人,你注定好難會有成就 ,因為一嚟你嘅胸襟會唔夠廣闊, 咁就好難敢吃虧, 敢吃苦,

二黎你冇辦法認識到自己嘅價值, 咁就冇辦法安心安分去做事情。

https://youtu.be/hL2HF6XWc5s

好似出面有個post咪話, 中國人太要面子, 呢啲面子唔係代表尊嚴。
早排睇過有1823聽電話
巴打做野咩?
行行出狀元

追咗一陣 Post,你話你暫時淨係鐘意彈琴

有冇諗過其實你可以再做得專啲,再開始認真跟啲大師學琴,練琴玩比賽,贏啲有國際認受性比賽,只教演奏級或更高級別

到時你薪水可能高番過一般 IT 一倍

正如就算寫 Code,一樣有人渾渾噩噩就十幾廿年到中年比人炒,一樣有人靠努力入到 Google Facebook Netlfix 到中年比人挖
都係同行, 但想做front office
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞