紅會血庫嚴重短缺 O+B+跌至警戒水平

461 回覆
195 Like 8 Dislike
叫政府高官做下SHOW一個個排隊捐血, 應該有唔少人響應
屋企好多蚊要養,不了
其實捐血同全民退保個理念相似,希望大家後生有能力就捐血比病人(多數老人家),而到大家有需要/老左之後,由下一代捐番比你
唔同既在於,錢有得儲,血無,所以捐血更為重要

但近年社會撕裂,民眾唔相信政府,而且對不同派別既人持敵意,唔好話你唔想捐血比新移民同蝻,本地既廢老同藍絲,就連大愛左膠黃絲,青狗/熱狗,你都咁仇恨,點會想去捐血?

最終受害既一定係自己。但無辦法,呢個係香港人既共業。

認真reply
正皮
我啲毒撚、廢青血.... 都係唔好害到其他人
不了
唔知咩型都係不了
唔想益廢老,不了

你呢句說話好狗 唔理你真心定假膠
我祝福你出生不老 永遠唔洗輸血

你捐埋佢果份咪得
我怕痛 不了

唔捐冇問題 但佢話廢老呢句真係

我已經預左我老果陣冇人會輸血比我
因為到時可能連最基本既醫療保障都唔會有
全部都係d 廢老賣港既後果
但即使要死我都要攬埋佢地一齊死
呢個惡果冇理由由我地年輕人獨自承擔

捐比佢地?不了
拎自己血養其他垃圾 不了
短缺到咁,都仲係唔肯公開數據,究竟係咩原因呢?又唔係要紅十字會將捐血者嘅個人資料公開,大家都係想知究竟d血有幾多,係點分配,每間醫院又會分配到幾多啫

上3星期 屋企人有事
入院輸左6-8包血
輸之前問姑娘 血庫有無唔夠血
佢話仲好充足嘅

唔通同你講唔夠血咩
短缺到咁,都仲係唔肯公開數據,究竟係咩原因呢?又唔係要紅十字會將捐血者嘅個人資料公開,大家都係想知究竟d血有幾多,係點分配,每間醫院又會分配到幾多啫

上3星期 屋企人有事
入院輸左6-8包血
輸之前問姑娘 血庫有無唔夠血
佢話仲好充足嘅

唔通同你講唔夠血咩

姑娘:「無乜架喇,本身你要10包我而家都要輸少幾包,唉」
放哂佢都唔益支那人
不了
O+怕痛,不了

捐比佢地?不了

捉撚哂佢地去捐啦屌
成班廢老垃圾支那新移民食屎唔做野又唔撚去捐
公開資料usage
其實捐血同全民退保個理念相似,希望大家後生有能力就捐血比病人(多數老人家),而到大家有需要/老左之後,由下一代捐番比你
唔同既在於,錢有得儲,血無,所以捐血更為重要

但近年社會撕裂,民眾唔相信政府,而且對不同派別既人持敵意,唔好話你唔想捐血比新移民同蝻,本地既廢老同藍絲,就連大愛左膠黃絲,青狗/熱狗,你都咁仇恨,點會想去捐血?

最終受害既一定係自己。但無辦法,呢個係香港人既共業。

呢個係共產黨同幾千年中原文化既帝皇之術
分而治之
不過我好樂於中計,反正香港社會就係教人愈自私愈賤先對自己愈有利
所以捐血?不了
叫班藍絲警犬捐先,689一出聲佢地狗衝去捐啦
根本好易解決
首先公務員、紀律部隊每年都要義務捐血
一般市民捐血就有回報,例如可以向公司請一日有薪假
優秀民族諗自救

低等民族諗 欖炒

同d廢柴 輸左就耍廢 troll game 一鳩樣
根本好易解決
首先公務員、紀律部隊每年都要義務捐血
一般市民捐血就有回報,例如可以向公司請一日有薪假

yes
係肯出數據D血去曬邊咪捐
想用我D血比支那畜同低賤蝻?不了
我死都唔會比一滴你
紅十字會日前亦在facebook闢謠,指該中心是本港唯一向所有公立和私家醫院提供血液的機構,而公院佔全港約90%的醫療服務,故中心所收集到的絕大部分血液,都是供應給公院

記者 梁麗兒 

為免大家唔記得 貼返出黎

紅字乜撚野邏輯黎 即係社會上90%係窮人 所以政府大部分施政、服務都係為窮人

咁非洲夠多窮人 當地啲政府機關肯定係99%全力服務窮人啦

當9成公立 亦當其他10%...
每年平均齊頭有25萬包
即係2.5萬包拎咗去私院
呢2.5萬包有幾多俾咗非香港人?

捐比佢地?不了

呢D人如果係我面前就死
叫我捐血既話

不了
公開資料usage

之前喺立法會公開咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞