紅會血庫嚴重短缺 O+B+跌至警戒水平

461 回覆
195 Like 8 Dislike
短缺到咁,都仲係唔肯公開數據,究竟係咩原因呢?又唔係要紅十字會將捐血者嘅個人資料公開,大家都係想知究竟d血有幾多,係點分配,每間醫院又會分配到幾多啫

上3星期 屋企人有事
入院輸左6-8包血
輸之前問姑娘 血庫有無唔夠血
佢話仲好充足嘅

其實可能根本短缺嘅唔係香港 可能血庫嘅血係仲夠我地香港人用,但唔夠攞多份出嚟畀班畜生,以強國作風,唔夠咪搶,搶走本應係我地香港人嗰份,到時咪真係短缺
以前一夠期就去捐 依加不了

我總數有4十幾次. 拎晒獎. 已經係15年前既事.
因為睇到今日用血既地方大部分去左邊.
所以. 放棄.
人血唔適合蝗同蝻用,不了
以前一夠期就去捐 依加不了

我總數有4十幾次. 拎晒獎. 已經係15年前既事.
因為睇到今日用血既地方大部分去左邊.
所以. 放棄.

我有好多朋友都係咁放棄左
返工都攰到死,冇哂精神,工時又全世界最長。唔返工連樓都租唔起
又唔見班有錢佬每三個月捐1/8身家出黎

Agger
不了
返工都攰到死,冇哂精神,工時又全世界最長。唔返工連樓都租唔起
又唔見班有錢佬每三個月捐1/8身家出黎

Agger

一早話最好做法係捐一次就有一日有薪假 到時萬宜水庫都都唔夠裝
見到又有人話 連登仔老左都會變廢老 依家唔捐血畀廢老 將來會自己都無血用

原來你老左會為左幾舊水參加支持黑警大遊行?

如果我老左變成咁 咁我寧願死早廿年好過係到獻世
見到又有人話 連登仔老左都會變廢老 依家唔捐血畀廢老 將來會自己都無血用

通常講我將來一定唔會點點點既人
最快投敵

通常講我將來一定唔會點點點既人
最快投敵

哇 咁都畀你搶到道德高地
貧血, 不了
a型唔關事 不了
O+ 想睇多d冇血新聞
捐血? 不了
頭暈 不了
O+
讀書時捐過兩次,畢業後自己走去捐過一次,一日唔公開數據都唔會再捐
利申:B+
要我比體液人地
除左扑野 不了
要我比體液人地
除左扑野 不了

一日唔公開數據都唔會再捐, 不了
要我比體液人地
除左扑野 不了

我係O+

不過只係想捐精
沙士死完幾百人之後
D死廢老衛生習慣依然係差到仆街
出街隨地吐痰,最撚誇張見過有廢老係商場入面一路行一路"Kam"一路放飛劍,行十幾步放一篤咁,成條濃痰之路

D死廢老咳同打乞嚏永遠都唔撚掩口鼻
完全冇意識D口沬鼻涕會噴到人
原來死廢老嘅想法係噴晒D菌出嚟快D好

痾屎痾尿更加係唔洗手
將D屎尿周圍hi

到佢地病喇出事喇就攤大手板要用血
食撚屎啦
死廢老唔該快d歸西
我捐過唯一一次
當驗血咋

利申:B+
不服來搶
李國麟果三個附件同埋問啲問題淨係問個公私院比例
無提過紅十字會啲血係咪全數用響香港喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞