紅會血庫嚴重短缺 O+B+跌至警戒水平

461 回覆
195 Like 8 Dislike
幫推
怕痛😖
唔夠血就叫人捐血
唔夠錢可唔可以叫人捐錢俾我?
依家班後生既,俾人搶樓,搶奶粉,搶錢,仲要搶埋血
日日返工ot搵餐晏坐下都俾人批鬥
憑乜撚野叫我捐血?
我地後生叫苦連天有無撚人幫過,李+x會唔會年年捐棟樓出黎幫呀屌你老母
話後生有能力幫人幫到就幫,你老母閪班地產仆街幾撚時幫過上唔到樓既人
你老母閪我仲要交稅養啲狗屎垃圾
我射落街都唔撚益你地呀
唔夠血就叫人捐血
唔夠錢可唔可以叫人捐錢俾我?
依家班後生既,俾人搶樓,搶奶粉,搶錢,仲要搶埋血
日日返工ot搵餐晏坐下都俾人批鬥
憑乜撚野叫我捐血?
我地後生叫苦連天有無撚人幫過,李+x會唔會年年捐棟樓出黎幫呀屌你老母
話後生有能力幫人幫到就幫,你老母閪班地產仆街幾撚時幫過上唔到樓既人
你老母閪我仲要交稅養啲狗屎垃圾
我射落街都唔撚益你地呀

要返工,讓座,不了
唔想益廢老,不了

國內雙非孕婦來香港的私家醫院剖腹產子
私家醫院血液都係由紅十字會提供
香港政府賤價批地俾財團興建私家醫院
紅十字會免費提供血液俾私家醫院
但私家醫院卻用了香港人的資源來服務國外富豪,謀取暴利,排擠本地產婦

國內富豪在大陸醫院做手術,需要輸血,血液係要買的,而且賣血者可能係愛滋病帶菌者
所以國內富豪選擇來香港私家醫院做手術
私家醫院好生意,就會從政府醫院挖角,將有經驗的醫生撬走
政府醫院失去資深醫生,欠缺經驗的年輕醫生失去前輩指點,醫療水平難免受影響
普通小市民只能夠幫襯公立醫院,間接受害

今次紅十字會血液存量不足,正好喚醒市民,國內同胞攤薄香港有限的資源,無論係奶粉、房屋、零售商舖,產房、甚至血液,最終受害者係小市民
所以大家要逼政府重新考慮,將醫療作為產業這個政策,是否需要撥亂反正

國內富豪來香港私家醫院做手術,就需要輸血
所輸的血液由紅十字會提供,由香港人免費捐贈
私家醫院每塊棉花都要錢,輸血的收費當然亦會顯現在賬單上,等同賣血
事後富豪身體帶著部分香港人捐贈的血液,大搖大擺行過海關,神不知鬼不覺地將血液帶回大陸

事件的 net effect 就係:私家醫院將香港人捐贈的血液賣給大陸富豪 (即水貨客),藏在自己的血管內,偷運出境
手法和有人將海洛英藏在肛門偷運出境一樣

做緊廢青 無資格供奉社會
怕痛,不了
有無救傷撚爆料 , 支那點利用香港救護車跨境偷運血液上支那

國內富豪來香港私家醫院做手術,就需要輸血
所輸的血液由紅十字會提供,由香港人免費捐贈
私家醫院每塊棉花都要錢,輸血的收費當然亦會顯現在賬單上,等同賣血
事後富豪身體帶著部分香港人捐贈的血液,大搖大擺行過海關,神不知鬼不覺地將血液帶回大陸

事件的 net effect 就係:私家醫院將香港人捐贈的血液賣給大陸富豪 (即水貨客),藏在自己的血管內,偷運出境
手法和有人將海洛英藏在肛門偷運出境一樣

畀大 富豪 用得的 私家醫院 的 外科醫生, 都是大 國手 ,blood lost 不會太多, 手術分分鐘唔使輸血。 輸血其實也是存在風險的。
一日唔公開分配左去邊 一日都唔會捐
怕痛,不了。(Gary, 2017).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞