17/18學年 Non-JUPAS&副學士專區(11)比個offer我

1002 回覆
11 Like 1 Dislike
有冇巴打可以教做ielts
offer 要求aim6
做左1set cambriidge 拎5.5都難

我自己係淨做listening同reading
尤其是listening 搶分part
利申dse 英文3 靠listening 8拉到6.5

dse英文得1 listening岩大約20題 reading岩10題 做到力不從心

10題。。。

你係睇唔明篇文?定唔明題目?定做唔切?

睇唔明篇文同題目 覺得個個都係答案

睇文個時間底每段嘅topic sentences 圈底邊到係example 因為佢啲題目通常會一係問你個段講乜(咁你就refer返去個topic sentence到) 一係問你個段個例子嘅內容 咁你會清楚好多咩題目係邊揾答案
有啲叫你填返邊條友講咗啲咩係搶分 係篇文到揾返個名再睇上睇下幾句佢up咗啲乜就得
最麻煩應該係問你T F Not given 個啲你睇曬成篇先做會好啲

幾時apply 架?🤔

Main round啊

絲打yr1 entry

??

係啊

絲打分享下indi問左啲咩ok?

可以啊
1.點解要收你
2.點解唔等yr2入,要yr1報
3.有冇睇書
4.點解中學成績表有2個缺點

絲打你一定in得好好
Btw恭喜
有冇巴打可以教做ielts
offer 要求aim6
做左1set cambriidge 拎5.5都難

dse英文得1 listening岩大約20題 reading岩10題 做到力不從心

10題。。。

睇文個時間底每段嘅topic sentences 圈底邊到係example 因為佢啲題目通常會一係問你個段講乜(咁你就refer返去個topic sentence到) 一係問你個段個例子嘅內容 咁你會清楚好多咩題目係邊揾答案
有啲叫你填返邊條友講咗啲咩係搶分 係篇文到揾返個名再睇上睇下幾句佢up咗啲乜就得
最麻煩應該係問你T F Not given 個啲你睇曬成篇先做會好啲

多謝巴打
返去試下跟你個方法做

巴打有去到poly eie info session ?
P.S 放左eie 向first choice 完全冇回音,interview都冇 :-

有去呀 我都係

poly eie info session 有咩野講
如果收唔到interview是咪玩完可以死番出去?
報左city 同 ploy cs科
ive仔 cgpa唔高
同埋想問下有無bro知道 cs科最低收幾多
尼馬女友絲 恭喜你收到offer ar
介唔介意分享下 我岩岩收到interview
好撚緊張 都係year one but HKCC
想問有冇問啲咩時事
收到offer 係conditional? 要幾cgpa?
定direct?
仲有group discussion 問左咩? 你表現成點?
仲有你indi個條有冇睇書答左啲咩?
希望幫幫手 好撚驚啊

10題。。。

多謝巴打
返去試下跟你個方法做

英文底唔好 冇一年半載都唔好諗住考ielts
有冇Year 1巴打報左CityUCS CUHk Engineering Year1已經收到interview /conditional offer?

10題。。。

多謝巴打
返去試下跟你個方法做

8月前要考到

冇留意幾耐,不過聽啲helper講每個大概3-5mins
佢同另外女professor好似插咗大概3次嘴

Year 1都咁快有jnterview同收offer DSE幾分?邊間CC?gpa好高?

Dse best5 18
Space
Gpa 3.54 only
Btw 有ielts, 7.5

Ielts7.5加爆分啦大佬

所以考到ielts 真係好著數 如果我冇 就連in都冇得in 因為gpa唔夠高

絲打應該in得好好
上年識人sem1 爆4Ielts 7.0 無offer

絲打最尾收到conditional offer? 要幾多cgpa
定direct offer

Conditional 但佢話遲兩日再send封official嘅話我知 in完自我感覺都ok 但收到offer個刻真係激動到傻

10題。。。

多謝巴打
返去試下跟你個方法做

我係絲
想問有冇問啲咩時事
定direct?
仲有group discussion 問左咩? 你表現成點?
希望幫幫手 好撚驚啊

其實現實冇咁多direct offer 特別係city poly bu
主要係conditional
有冇人有poly u bics嘅消息

Year 1都咁快有jnterview同收offer DSE幾分?邊間CC?gpa好高?

Space

所以考到ielts 真係好著數 如果我冇 就連in都冇得in 因為gpa唔夠高

絲打應該in得好好

絲打最尾收到conditional offer? 要幾多cgpa

Conditional 但佢話遲兩日再send封official嘅話我知 in完自我感覺都ok 但收到offer個刻真係激動到傻

Conditional offer係幾多?

10題。。。

多謝巴打
返去試下跟你個方法做

8月前要考到

個人覺得如果底唔好操writing先
個格式好似次次都一樣
分析數據+立場題
Listening同writing難度明顯由淺入深
儘量喺前面搶分
Speaking就順其自然啦
利申 一月考IELTS 7.0
Writing冇準備6.0
Speaking勁緊張5.5
基本上都係個人經驗 有錯請指正

多謝巴打
返去試下跟你個方法做

8月前要考到

個格式好似次次都一樣
分析數據+立場題
儘量喺前面搶分

聽soundtrack 聽到要可以寫返9成嘅字出黎
要習慣個速度 口音
Reading 睇文嘅速度 理解能力
Speaking 講多啲 咬字要清
報左polyU civil

好勁呀
知唔知有冇人有eie interview

報左eie未有interview
Infor day話3.2有硬interview:

巴打有去到poly eie info session ?
P.S 放左eie 向first choice 完全冇回音,interview都冇

我有去
我都係first choice
都係未有回音
巴打你幾多gpa?

多謝巴打
返去試下跟你個方法做

8月前要考到

個格式好似次次都一樣
分析數據+立場題
儘量喺前面搶分

聽soundtrack 聽到要可以寫返9成嘅字出黎
要習慣個速度 口音
Reading 睇文嘅速度 理解能力
Speaking 講多啲 咬字要清

利申7.0 Listening 8.5
CGPA 3.1尾 係咪可以慳返啲$$唔洗報city mkt?
Btw 報左CITY POLY 求offer [black][/black]
Btw 岩岩終於收到city mkt interview啦

巴打加油 其實我上個post都係到不過我改咗名 唔好比佢個黑面樣嚇親 保持笑容 唔好緊張到出曬面

知道 我係驚到時比佢拋窒姐
想問有冇問啲咩時事
定direct?
希望幫幫手 好撚驚啊

Gp in: 支唔支持中小學普教中
我搶咗第一個講 唔支持 發言咗兩次 我覺得gp in你有logic 大聲 唔好errr咁多 望住同學講嘢 同意時up頭 就ok
本身我pre咗本書 但其實我冇睇過 驚佢睇得出 所以最後好誠實咁答冇睇書 btw冇睇真係唔好講大話 到時你就會淆底
唔洗驚 佢challenge 你都要保持淡定 有笑容 從容不迫咁

Space

絲打應該in得好好

Conditional offer係幾多?

未知 佢話過兩日話我知
CGPA 3.1尾 係咪可以慳返啲$$唔洗報city mkt?
Btw 報左CITY POLY 求offer [black][/black]

非hkcc 低gpa 都唔洗諗poly
如果收唔到interview是咪玩完可以死番出去?
報左city 同 ploy cs科
ive仔 cgpa唔高
同埋想問下有無bro知道 cs科最低收幾多

cs 其實收得比CE EE高.. 唔介意既話建議報下ce

10題。。。

多謝巴打
返去試下跟你個方法做

8月前要考到

個格式好似次次都一樣
分析數據+立場題
儘量喺前面搶分

reading listening同Writing part1 都會操
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞