[有圖 求教]公屋D鄰居搬左個雪櫃出大堂

428 回覆
141 Like 1 Dislike
點解某D公屋撚可以咁仆街?
我都係公屋撚,但係自問呢D嘢真係做唔出
點解某D公屋撚可以咁仆街?
我都係公屋撚,但係自問呢D嘢真係做唔出

香港大撚把仆街
其實當垃圾棄置等同物主放棄擁有權

咁有個人亂拋垃圾落地下
咁係咪唔洗罰1500蚊
如果個雪櫃主人係一個80幾歲既獨居婆婆呢?
個婆婆周身病, 無錢睇醫生, 無仔女..無人照顧
比錢叫人搬走個雪櫃可能已經係婆婆一星期既飯錢了
咁個故事會點發展?

無錢睇醫生買咩新雪櫃呀

連登仔夾錢改裝個雪櫃做棺材送返俾個阿婆囉

敬老

阿婆可以獨力搬雪櫃出門囗,等人幫佢扔
舊雪櫃正常d cfu都拎埋走啦 賣左係咖哩
自己賣咪叫收買佬拖 自己搬去走廊係咩玩法? 蠢得交關
你係租戶定買左
條邨係房署睇定管理公司睇

anyway
都係隔多2日房署/管理公司搵人清架啦
利申 做物管 成日搬

管理公司黎

佢地星期五晚係我面前打左電話叫人搬
睇下星期一二點
舊雪櫃正常d cfu都拎埋走啦 賣左係咖哩
自己賣咪叫收買佬拖 自己搬去走廊係咩玩法? 蠢得交關

雪櫃賣唔到錢 所以就咁 其實之前都有人搬sofa 出黎 但係好快有人收走左所以無事

今日出街 有人搬斜左個雪櫃
巫毒公仔我覺得work

佢唔驚既都係十幾蚊

驚既就搞掂
重算知道邊戶買左新雪櫃都冇用,對方可以死口唔認
證明佢有買新雪櫃,但證明唔到呢個舊雪櫃係屬於佢

咁屋企唔會有兩個雪櫃掛
買新雪櫃送貨黎果時管理處果度應該會有登記(?) 唔知查唔查得返呢?
買新雪櫃送貨黎果時管理處果度應該會有登記(?) 唔知查唔查得返呢?

問左 d 看更淨係答唔知唔係佢個更負責 推黎推去
地下好似有痕

好sad 可能冇叫人填都唔定
搵區議員屌兩句得唔得
搵區議員屌兩句得唔得

我意思係如果管理處唔肯比紀錄你睇嘅話
搵個有少少份量嘅人陪你去會理你掛

好sad 可能冇叫人填都唔定

佢唔想你知原來冇證記過任何野,從而俾你口實屌九佢冇做野白逗人工
搵區議員屌兩句得唔得

根本冇登記過,唔想俾人知佢地偷懶
搵區議員屌兩句得唔得

搞大佢囉 搞到房屋署 都唔講搞就搵申訴專員公署
你有時間有圖有記錄幾時搵過邊個投訴 就會受理
搵區議員屌兩句得唔得

嚴格黎講
人地買
搵區議員屌兩句得唔得

嚴格黎講
人地買新雪櫃唔等於個舊雪櫃係佢
佢賴死唔認你吹佢唔漲

咁屋企唔會有兩個雪櫃掛

呢個係推測姐,但佢係唔認咁又乜計
佢係要話有咩證據證明個雪櫃係佢既話可以點,做左d咁既野重可以屌返房署,再無賴既野都做得出啦

咁屋企唔會有兩個雪櫃掛

呢個係推測姐,但佢係唔認咁又有乜計
佢係要話有咩證據證明個雪櫃係佢既話可以點,做左d咁既野重可以屌返房署,再無賴既野都做得出啦

啱啱見到

依d雪櫃好耐無見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞