【邪門玩意】淘寶攝影器材匯報區

1001 回覆
18 Like 14 Dislike

思銳拆做單腳得唔得?
上面個枝碳都得

N1204X可以拆做單腳

你呢枝用落重唔重?

樓上有巴打買左
1.5kg左右
T1204X就1.3kg左右
2支配個波頭唔一樣 我又覺得2個波頭差唔多 T1204X平啲又輕啲(其實筆直無咁多 ) 就買左T1204X

好 第時跟9 你
千幾蚊買支腳 真係牙都痛埋

跟左機,等發貨

如果想搵同Gitzo支GT1545T差唔多既有邊隻好

差唔多咩先?
我無用過1545T
但用咗7,8年 GT1541 (即係1545T 上一代)

思銳質素真係差唔多..某啲嘢仲好過gitzo.
例如個波頭,可以變單腳,穩定程度

唯一金屬件個paint應該無咁襟同埋思銳1號腳冇得換腳釘

不過大陸嘢通病,新買好好. 用得耐就唔掂
所以耐用程度而家無辦法評估
不過我支G嫂用到8年
Sirui當你打個3折2-3年換一支
夾埋都係平過買G嫂

你呢枝用落重唔重?

樓上有巴打買左
1.5kg左右
2支配個波頭唔一樣 我又覺得2個波頭差唔多 T1204X平啲又輕啲(其實筆直無咁多 ) 就買左T1204X

好 第時跟9 你

跟左機,等發貨

差唔多咩先?
我無用過1545T

不過我支G嫂用到8年
夾埋都係平過買G嫂

但用黎上1dx2夠唔夠力呢

你呢枝用落重唔重?

樓上有巴打買左
1.5kg左右

好 第時跟9 你

跟左機,等發貨

差唔多咩先?
我無用過1545T

不過我支G嫂用到8年
夾埋都係平過買G嫂

咩鏡先? 配支50 1.8 ok 嘅..

70200 或以上就老老實實買2號或者3號腳啦
長焦就算買G嫂1號腳都係唔掂

好 第時跟9 你

跟左機,等發貨

差唔多咩先?
我無用過1545T

不過我支G嫂用到8年
夾埋都係平過買G嫂

一般咪2470II/1635,小小白上腳架環會唔會好D

好 第時跟9 你

跟左機,等發貨

差唔多咩先?
我無用過1545T

不過我支G嫂用到8年
夾埋都係平過買G嫂

一般咪2470II/1635,小小白上腳架環會唔會好D

呢啲組合 若果你唔好成日影啲奇奇怪怪角度
1號腳+k10x 頭ok的

中意1號腳輕,又想穩陣啲一係1204x+K20x 波頭(38mm)
K10X係33mm

一般去到200mm 我都會建議最少38mm 波
33mm 唔係唔得但如果支鏡太重
通常鎖完都會走少少位, 唔係非常嚴謹構圖的話其實無咩所謂

要有質素就買思銳啦 到手就知道值

思銳拆做單腳得唔得?
上面個枝碳都得

你呢枝用落重唔重?

樓上有巴打買左
1.5kg左右

好 第時跟9 你

跟左機,等發貨

有無去講價

有呀, 1270人仔

你呢枝用落重唔重?

樓上有巴打買左
1.5kg左右

好 第時跟9 你

跟左機,等發貨

有無去講價

有呀, 1270人仔

抵啊

唔該哂巴打先 有冇啲係可以睇到個景深嘅相?

你意思係唔係講淺景深?
多數用呢支影夜景..好少用黎影你講果類野

我見上幾頁有人拎黎影人像都好似會出到景深
所以就想問你有冇得睇下
不過點都好 唔該哂巴打先

師兄,我唔知有無理解錯你問題.
所有鏡頭都會出到景深,
你係唔係講散景?
如要影人像而出背後散景.
唔係買呢支.係買wesley 50mm f1.8 果支

Apsc 出到黎就會變70 mm

就係要去到70以上,大光圈,影人先有果種BOKEH.

呢支唔似八羽怪咁要加mount 呀
不過quality 唔知如何
新手想玩燈,咩都唔識,有無推介

利申 fuji用家 好似無咩牌子compatible

你呢枝用落重唔重?

樓上有巴打買左
1.5kg左右

好 第時跟9 你

跟左機,等發貨

有無去講價

有呀, 1270人仔

抵啊

比巴打你說到落左坑t1204x
想幫女朋友淘支腳架,有無d 1kg樓下,唔太劣既腳架推介

佢用緊X70 機仔,要求最緊要係夠輕,同埋正常腳架高度比佢旅行自拍

樓上有巴打買左
1.5kg左右

好 第時跟9 你

跟左機,等發貨

有無去講價

有呀, 1270人仔

抵啊

比巴打你說到落左坑t1204x

到貨就知抵買
想幫女朋友淘支腳架,有無d 1kg樓下,唔太劣既腳架推介

佢用緊X70 機仔,要求最緊要係夠輕,同埋正常腳架高度比佢旅行自拍

淘寶就答你輕裝時代 
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
見到好多巴打都買左支wesley 35mm
巴打們覺我應該買邊種
利申:新手乜都唔識
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.
你研究吓自己影開咩焦段多先,又或者問吓自己:而家支鏡有咩不足,邊方面滿足唔到你先。

如果你係覺得唔夠Wide嘅,咁買35/1.6都係戇鳩㗎啫 
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.
你研究吓自己影開咩焦段多先,又或者問吓自己:而家支鏡有咩不足,邊方面滿足唔到你先。

一係買二手囉 其實唔上手試係唔會了解到 焦段既習慣都係用落慢慢培養出黎 慢慢會有感覺 起碼二手入 二手出唔會傷 sorry for1999
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.

我覺得你應該買支24mm手動既玩下
(24apsc=35fullframe)
學下距離 光圈 快門
有peaking 好易用
熟左35(24apsc)可以轉下玩人像50或以上(即係wesley35)最後先玩wide(即係買16以下)
當年我老豆就係咁教我既

即係如果我係你 我會先買
1. 24mm wesley
2. 35mm wesley
3. helios 44-2 (58mm)
4. rokinon 12mm (超wide鏡)

咁就知道自己鍾意影邊類 需要upgrade d咩更靚既鏡
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.

學下距離 光圈 快門
熟左35(24apsc)可以轉下玩人像50或以上(即係wesley35)最後先玩wide(即係買16以下)
當年我老豆就係咁教我既

學到嘢

學下距離 光圈 快門
當年我老豆就係咁教我既

學到嘢

其實買齊呢4支平野都夠玩好耐
如果係我 我會有錢先換晒做zeiss 如果唔係都冇乜必要換

我同老豆 share 鏡用
上個月買左支hassel 16mm
岩岩買左支44-2
老豆有18-200 hassel,zeiss 12

基本上唔係屎忽痕都唔洗買鏡
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.

支鏡其實跟機送 咩係焦段我都係鳩影
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.

淘支三陽12適合你多d
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.

淘支三陽12適合你多d

有feel 但依加就係想轉影人 應買wesley 24 或25先
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.

淘支三陽12適合你多d

有feel 但依加就係想轉影人 應買wesley 24 或25先

影人不如helios 44-2(9成新都要$500)
一係 wesley 50 1.8(全新$360)
睇你接唔接受到2手
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.

淘支三陽12適合你多d

影人不如helios 44-2(9成新都要$500)
一係 wesley 50 1.8(全新$360)
睇你接唔接受到2手

我覺得影人50好過35
我本身用緊富士xa-2
支鏡係咁
想買多支影人
雖然我成日影景
巴打們覺我應該買邊種

你竟然唔係用1855 

P.S.

淘支三陽12適合你多d

冇咁多 暫時500 小試牛刀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞