公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
講起公務員就諗起韓國
佢地考公務員考到有幾痴線就係人都知
就算係最低級既9級公務員(9級最低,1級最高但其實仲有得上)
入到都已經係人生贏家

但睇返人地個人工
1級公務員最低人工都只係38000港紙左右
香港求其一個做左2,3年既學位職系公務員已經唔止依個數
而1級最高大約58000,都係只係香港專業職系起薪
仲未講大把人一世都只係升到6,7,8級...
係公司做左六年, 愈來愈難請人, 仲有好多同事考到政府工就走
腦細又肯比多少少錢請人, 野就現職同事分嚟做
你老味
唔同國家有得咁比?咁新加坡公務員仲高人工啦
咁叫搶?

係被資本主義制度迫呀

有得揀 你都唔會想俾人剝削啦

下下調轉來講
個個都想呢個惡性循環中止時
偏偏只係岩岩開始
你都傻
私人工人工低係因為大部份既錢去晒高層度
政府工係平均分配
係你地唔肯面對現實
公務員依家係請平均質數高嘅人
唔好再用番以前o個套啦
咩世代呀香港依家
自己諗下一個例如港鐵CEO 同幾個高層 一年既花紅如果分比佢D員工, 你MTR員工仲會唔會咁低
唔係自然調節,係人為控制,香港冇咩社會福利,加上香港人為咗份工就算畀人壓價都照做,咁樣人工又點會升得高
政府就快完退休潮
事實係香港人競爭力好高
高工作能力高工時同埋低人工
2018年世界排名第七
問題明顯出起老闆度
冇話公務員質素差 邊度多錢人才自然流向邊度 只係精英入晒政府做未必係健康既事 外資請唔到人才 人才去晒做政府 未見得係好事
Ibank依家好多都係合約制 backoffice 入職都係大約三萬蚊左右
當然做Trade嗰啲就好高啦 不過性價比一定冇政府工咁高
ibank做唔掂即炒
政府人工係跳point 加通脹
私人市場 通常係加到GDP growth%, 大約5%封頂

所以先做成公務員愈拋愈離私人
講真 其實人嘅實力係真係有唔同
當年可能用四萬蚊請一個人 佢可以十項全能 但今日勁嘅人俾政府搶晒 你嘅人工係要高到 令佢放棄一份咁穩定嘅工之餘 仲要入嚟做咁辛苦嘅嘢
我諗應該比較 人均中位數 同埋公務員中位數嘅薪酬
back office IT不止咁少架 trader更加不洗講。 ibank花紅多ma....政府工沒花紅
我明白喺你嘅角度 你會覺得係私人市場加得少
但我從來覺得市場嘅老闆都唔係蠢嘅
如果佢哋真係可以請到一個四萬蚊嘅人 幫佢做到六萬蚊嘅嘢 佢哋一定樂意咁樣做
但問題係當呢個經濟俾唔到六萬蚊嘅盈利佢哋 佢哋有點樣去比一個比政府告嘅人工去請人呢

政府冇呢個盈利嘅考慮
私人工起薪永遠唔加
政府工起薪會加
呢個最大分別
呢一刻用12K請FG
咪比我睇死
2029年都仲係用12K請人, 最多比多1-2K你
根本警察就唔應該比低學歷人士做
PC都應該要要求大學畢業,廢撚事啲智障MK讀唔成書走去考PC
都岩。之後私人工會因應政府調低都一齊再調低。

之後變左大家做義工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞