公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
其實係,做到署長都未有30萬一個月
私人市場做個中形企業得幾百個員工,CEO都有呢個數,你再睇下匯豐CEO搵幾多?
相反,中五畢業做PC 差唔多3萬starting
私人市場你可能要做地盤先有呢個價
政府工4,50歲無人敢雞你
請爆左,仲請?
問題係政府工太多人去考
閒閒地都千幾二千人去見10-20個位既空缺
個個都想做政府工,唔通個個都考到咩
如今無料既都唔好諗入政府
私人工問腦細加5% 抗下通脹 都比反問:

比個理由我?
你覺得有咩可以回報番呢5% 比公司
朋友做rnd年年加5-6k人工
你計漏左佢個最少H grade 宿舍呀(婚後),你仲講佢升埋,即係G grade 起跳,細3房都有700-800呎實用都係$2000幾租,等於再多你15000-20000人工呢
請問咩係過唔到bar??
PC 一星期48小時,返shift 每2星期放3日自選,入職14/28, point 7就18/36,最終10年人就22/66

私人公司有咁多假嫁咩??
護士教師警察d人工真係高到離曬譜
又唔講下出面有花紅double pay
你話唔炒人就真既...
條友真係一個笑話黎
當年沙士咁既形勢都只係凍薪, 同部分暫停減薪..
條友真係講到咁好前景就唔會係度上child登啦
當時Fg 20k,做咗一年拎住幾份proj係手,更新合約加10%只係好撚閒嘅事
唔係好明啲人咁羨慕做乜,係office坐下行下又一日,雙糧三糧加花紅fatfat
我都做過一間公司出18 個月糧
又點?

轉左管理層cut 到得14 個月

仲要惡做好多

仲要炒好多名聲高嘅老臣子

香港地打工有咩係guarantee ?
我成班friend 2012年大學畢業

當中有專業人士/有人做公務員(LEA)/有人做銀行類/有人做份牛工

這7年間 大家既發展係好不一樣

專業人士:頭2-3年忙於考牌+進修 去到2017年左右先得閒d 這班人圍內人工而家最高 註:買唔到樓 唔敢結婚 租樓或住緊兩老家

銀行:每兩年跳槽 人工都升得好快 人工個rate 都升得最快 有朋友入職14k 3年後轉兩次工已經35k (相信係個別例子)

公務員:頭2-3年人工最高之後就一般 好早結婚生仔拎埋宿舍 後來有個仲儲到首期 買樓放租 有passive income(平租租比圍內個班結婚又買唔到樓既朋友)本來人工都落後於其他人 但上年聽講升左Officer grade 人工好快又過返大部分朋友

打份牛工:無野好講 月月清 無樓無女

結論:公務員都係勝在穩定 有宿舍既再屈機d easy mode 既人生 但都唔算勝利 雖然都好睇每個人既際遇 但公務員條路so far 好似最易行 因為專業人士同銀行工個兩group 人都捱得幾殘 甩頭髮都有兩個 相反公務員好似有happy life
依個世界有咩係有絕對保證,就算係政府工都唔係
係 ,入得政府都係市場上最頂尖既人才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞