公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
Probation bar
下年薪酬調整 又有得加大point
做咩sales?
高級公務員就係
唔通一個低級打雜公務員都係頂尖人才咩
公積金 15%
唔講以為一入職有呢個福利

當你一grad就入政府,21做到65,44年入職大部分時間當你除開20%,減強制供5%就15%,姐係都有1.8個月,wow,好似唔錯wo

望下私人市場,其實個幾兩個月係基本,都唔計upside potential

重點黎,強積金account 長期跑輸通脹(~3.x%),pwc2017年話16年平均得2.8%,同時私人工你乜都唔知全部買恒指,近廿年平均都有8%

知唔知8-3=5%,44年 compound 差幾遠,1.05^44=8.55,姐係你好proud of 個20%老供會輸人8倍
想知有無人compare 私人強積金同政府個舊
當供款比率一樣,其實邊個賺機會大d

政府係三年後15%上25%先耐
係你地班友唔睇下政治因素喳on9
香港政府歸邊中共得咁快,佢黎緊哩10年內冇啦啦話要修例話可以裁減公務員或變成外判制度都仲得,你要記住外判制度始作者係香港政府。到時你班公務員遊行佢會理你?送中條例送埋你返大陸都仲得啊傻西
沙士個陣都仲可以話公務員係政府命脈唔可以亂黎,你估現家香港政府命脈係咩?係中央啊,連特首都只係隻狗,更河況係你地散仔?
好多紀律部隊都只係勞動工作冇技術可言,對政府黎講佢可以放寛入職條件(警察,海關,入境其實都已經比以前易考左),俾有居港權或大陸人考都仲得。

你地要記得,現家哩個政府係隨時可以修例,漠視民意,佢地只聽命中央,如果中央話要節流,你估佢地會做唔出裁減公務員?好心你地就醒下啦on9
影響力大唔大得過中共?工會搞事?顛覆國家罪送中送帶頭搞事個班返去大陸坐都仲得
當年當年,當年政府冇錯係公務員為先,同你講緊將來啊on9, 將來你仲敢講哩個香港政府會以公務員為首先?中央講咩佢都要聽,香港政府只係一隻送錢棋子喳。
炒又唔會,但有人退休,
個位CUT左去唔再請人 就有,通常係中層位。
03果時好多部門搵位CUT,但入左既就好難炒。
未來經濟差,政府一定係果D仆街帶頭外判,合約,
即使E家2019年經濟好,我起入面都見過有D SECTION
夠薑CONTRACT PERM比例1:1都得。
我都笑而不語d 公務員以為現家人工高=未來都只會繼續再高,完全唔考慮香港政治因素同發展方向帶黎有咩影響
冇技術靠勞動力既工可取代性有幾大唔洗我講,你估政府唔知?點解咁多紀律部隊薪酬都低過警察,連消房救護最辛苦都低過pc 散仔仲未明點解?因為佢要請班聽聽話話既狗黎看門口,所以用人工黎吸納。當中港融合,修埋例比大陸人都可以考警察或將你地轉合約制都係遲早既事。大陸人人工低又受愛國教育做看門狗一流,到時我咪睇你地班公務員仲有幾耐時間玩。
因為你地可以完全漠視政治因素黎吹棒自己份工
但馬時亨梁錦松之流都做大公司ceo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞