公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
未計有綠表申報居屋,紀律部隊仲有宿舍。當佢市租值1萬用2成錢租到,個到都多$8000
私人真係加得太少 跟通漲而家ugc fg最少要18-20k啦
唔理你中五畢業定點,最少18K,先叫生活。大學生畢業就2皮多dd,政府輪更就比有學位人士多少少。依家diu你出來11000-13000 做幾多年先追到個合理薪酬?
Max左pt13先好出聲啦
8-9年前地盤科文13K,依家10000都夠膽出到
剛剛畢業同朋友去考消防,大家都收到offer但個時起薪得萬8我做sales有3萬幾無做我朋友就做左。佢今年頂薪3皮再升左級頂去到4萬,強積金政府供多份後悔到仆街。我仲係3萬無變過係早幾年多大陸人黎掃貨叫搵多DD
政府工=藍籌股 私人工=老千股
80後?
政府工係年年升職再加通漲
私人閪工唔升你既,5年都只係跟通漲
好多人做紀律部隊過唔到bar
PC人工堅好
當鄰居老母同我曬佢個仔28K一個月,我做公務員已經40K一個月笑而不語
大家同一年畢業,學歷相若
清潔係外判
工程師未聽過入得政府會得一兩萬
過多幾年aco 之流都2萬起薪
私人工請唔到打雜就真
其實20k 都唔夠洗
上面話香港FG 18k先正常,我都咁諗

拎住Degree FG人工低過14K嘅人 你地連住喺地獄朝鮮嘅泡狗都不如
https://lih.kg/681503

成日吹奏香港人均GDP領先十幾年,同時大學生比例又低過人,結果FG價得13-15k。當然,泡菜失業率係高啲,要面子嘅泡菜寧願失業都唔做閪工做爛市
其實政府有一個機制
會檢討職系人工
十年一次(好似)
CA ACO果類人工係高左
唔知會唔會調整?
但入左職既 就無事既
新入職既 就可能會減point
(有錯請指教)
政府工所有人都100%唔炒跳point
一間公司調得幾多個人去出國做野?
咩都唔做,居然做搵支那錢嘅工,無專業、無嘢學就算,香港好多廢工都無,但係廢到唔計年歷加人工嘅話,預咗啦

遲啲中國經濟唔好真係等食蕉
IVE HD
Top up仔
政府工真係唯一目標
根本私人市場無咩用(非專科)
日日輸入百五個
影響勞工市場
算咩自然調節
減人工入去做
如中左閪位
好多都會resign
你估退休潮真係咁多咩?
有冇諗過 政府 冇雙糧花紅

利申唔是公務員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞