公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
2020 2022 之後應該差不多了
再入唔到 可以講88
可能係行業問題。
工程IT升左好多 但其他工種 普通文員仔 我諗大家有目共睹。
排9年
你結婚 再生多個囝
排幾年有公屋
屌 個個唔讀書 中學畢業即做警察
升個條友
有IT底
幫左部門解決好多野
文員仔+IT
勁人黎
睇下ACO Post
未畢業 已經考緊
無,因為根本唔sustainable,公務員體系的確唔健康地吸緊真實經濟既血養肥自己
岩 果時隔左咁多年無請人(無人同你爭升職)
加埋退休潮。
頭水入 果d真係唔好講co 再上sco 都唔難
讀完出黎 又係做客服
我中五出黎 又係做客服
人地多你四年經驗
可能升左一級了
真心勁白痴
酒店行業根本唔需要讀書
實戰經驗仲值錢
入境同AO冇得比
入得AO既係私人市場做野唔會低人工得去邊
屌你地班港奴
09年到依家 樓價差唔多升左4倍有多
公務員每年加5%
都叫加得多
係私人市場太閪咋
痴撚線
要屌都屌d 老細唔加人工
而唔係屌政府加得多
屌,果陣讀完中六唔識諗,唔讀返個毅進考紀律部隊,直接做地盤,果陣地盤旺季,做左4年地盤,係揾到錢,不過冇考慮睇長遠,宜家冇地盤,收曬皮,失緊業,我個fd一畢業就考宜家做左4年已經30k。我宜家先諗讀返個毅進考紀律部隊,遲人地幾年
再考都唔遲
私人市場肥上瘦下太嚴重
係大公司做到去管理層,高薪過特首、局長既大有人在
好多時就係靠剝削底層1xk 班人
相比之下政府個薪酬結構合理好多
快d叫你老闆加你人工啦
呢個市場控制 無辦法
全世界私人市場都係大概模式
問題在 點解香港既政府要搶晒啲勁人黎用
行政做得好又點 況且仲要唔係

不過加左無得番轉頭
10年後 大家Jupas就會首選啲政府部門相關科
香港hr禍害
香港工會冇撚用
唔好以為個個都好似無咁叻啦
實力有限既話 又點加人工呢?即使幾勤力都好 社會中總會有人只可以係20k以下爭扎求存。
問題係當年既14800已經做到好多野

當年麥記都係$19/hr 一個餐加大都好似唔使$20
真心 香港得ibank 個價係唔閪
因為跟全球人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞