公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
唔怪得妳破產
真心唔識答你
當你見到pt 13 starting嘅位 佢job ad講明只係要high dip就會consider
但係入嚟好多人都係拎住master(好似有dr但係中國大學grad) local嘅話唔少ug個陣都拎first hon 你就明出面個市幾差
雖然位已入 但係見證住學歷真係水漲船高 不過如果遲幾年我都怕自己入唔到
現家哩個政府你仲信100%唔炒人?
現家個個香港政府根本玩獨裁,市道差個陣佢一樣可以動議炒人凍薪減薪,邊個會阻到佢?

當出面個市道差,少左稅收,就會節流。以前都試過凍薪減薪,哩個政府炒公務員係遲早既事。唔好俾我睇死
我做左冗員咁多年得1年少過5 ,
個年好似係金融風暴咁上下
有幾年11,12
今年黎緊又發發啦,升左職後第1年有機會過10
又唔係份份工都係咁嘅 又唔好睇到咁黑暗
每個年代仲有質素高質素低嘅人 問題係點解質素高嘅人要入政府 而唔係幫香港發展經濟
你睇返香港月入中位數先啦,政府point比中位升得慢嫁。
自己乜料咪值乜價,一車車乞食科大學生唔通比fg 50k你咩。
隔離聽到飛機聲果間局嘅ot就真係多到你估唔到啦
2004年啱啱先沙士完,FG撚有13K咩
你計下咪知,港鐵員工2萬8人,包哂高中低,同一個ceo同幾個高層既,用2017年資料計,「整個港鐵董事局及執行總監會成員薪酬,亦按年大升三成至逾9,000萬元。」,當足一億總年薪另加多兩億俾你做花紅,一共3億好未,分哂俾員工,每名員工每年多一萬咁上下,咁咪又係咁低

唔好忘記,政府都係肥上,點計都係公務員加得多

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20170411/19986871
2004 中位數10k fresh grad 得8,9k
2018 中位數18k fresh grad 15k

吹到兩邊都13k係連登講人工真係得啖笑
成實應該8000蚊。pc份工咁簡單,點都大把人做
on9先拎加薪黎同政府工比。。
正常私人市場係跳黎跳去黎加薪,我轉三次工已經由17 > 接近40k, 剛過30, 私人市場不嬲加薪都係低,但轉工加既幅率講緊係20-50%不等,有d 什至更多,所以我從來對公司加薪係冇期待過
護士無論en定rn咪係拎dip pt13 有手腳就請lo
當然好似得返醫管護校有rn dip讀
咁我又唔洗返shift又唔洗對屎尿血膿痰嘅
真係私人市場加幅太低,樓價double人工都唔知有無加到兩成
等睇過多五年依然係12k 6days work
港鐵人工低都講得出

林奠4.8mil (2019)
Mtr ceo 1.5mil (2017)
點叫肥上敢講恒生指數成份股無一個低過林奠

市值最低個間瑞聲有員工拎17mil
私人市場跳槽係升得快

但真心想知整體中上層加幅追唔追到通脹

私人工可以靠轉工加人工加得快(呢個現象以前、而家咪一樣)
但如果中上層本身人工升幅咁多年係跑輸通脹
我覺得長遠都唔睇好某程度同以前比都係倒退緊
咁少唔好拎岀黎講
考CRE?
完全冇準備過都pass啦
基本法又係
Pass就得唔洗攞最高分
個個政府做工程都係工程師咩
出面技工都搵兩三萬一個月。政府就一萬幾到兩萬。

舊時無咁多人識字。所以咪變到文職比較高薪囉。依家個個識字。但制度唔變咪搞成咁囉。 1990年果陣 我老豆都搵兩皮野一個月。但警察先得果一皮。
剩係政府工免入息公屋快隊 有d仲有宿舍
識人做政府 娶左老婆兩年就上左公屋了
想公換居又得 慢慢租又得
剩係呢樣都拋離私人工幾條街
有幾多份私人工做廿年有幾百萬花紅?
樓價仲要gogogo緊 廿年後400尺可能成千萬
哦,過多十年或廿年唔知你睇返你而加講既野會唔會覺得自己無乜腦
我下年就過俾公司調左過美國做野,仲係香港on99咩。但政府工果然唔洗用腦諗野,唔夠講就話人冇乜腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞