公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
個個都想入政府
非常中肯
所以我都唔明點解個個都話要入政府,跟本私人市場現在不知幾好境...
其實係私人市場做野,轉兩次工已經升唔少人工啦...
傻鳩 經濟差果時你就精彩啦
因為佢地拎自己同d 白領office boy 比,又唔比下d 專科生同banker. 哩批人先係係私人市場最搵到食個批
佢地班人成日以為政府散仔可以屌打曬出面全部職位,係因為佢地生活圈子細,周圍都係同自己同水平既人,咁就肯定會認為自己高高在上,係人中之龍 因爲低層職位黎講,政府工又真係無撚敵既。
成日都講經濟差...經濟好既時候賺突啦..政府工有冇雙糧花紅呀?
政府幫你供多份落強姦金..睇下你退休時仲有幾多剩呀
03年夠差未?咪又係咁過 係凍薪姐。政府當年都凍薪啦。
咪理d 井底蛙啦,1998年到現家失業率未試過高過10%, 條傻西為自己好醒
啱 連我呢啲廢柴都入到
其實專業職系真係無乜好驚,真正專業職位唔係經濟差就可以隨便炒人(份約就算自己走都要3個月通知),而且就算香港收皮都仲可以技術移民

都係果句,政府低層職位屌打其他公司低層又的確係事實。不過以為政府散仔可以同外面專業職系及中高層管理職位比就真係太天真喇
香港得稅收收入?
7頭睇下香港政府主要收入來源先講野啦
有25% mpf, 當雙糧
Big4時薪除開跑唔跑得贏Aco
我覺得上面中四學歷搵三皮 同 30左右6xk仲有bonus都唔係general case
定再次証明倖存者偏差,搵得少個班就算佔多數都唔會出聲你又唔會記得佢地存在
有料一定係出面,冇料一定係政府,老生常談
其實無需爭拗,有專業知識,或者把口浪過油乜都講得掂既,一定係私人市場俾到你最大回報。讀書不成既毒撚,出到黎冇任何生涯規劃,純粹想穩定過下日子,人工有得升,政府工吊打哂。大家定位唔同。
係,如果計埋跳point,
今天升咗9.38%
下年會升9.93%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞