公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
professional grade
其實仲有一大堆professional grade都未計,講講下人工又拉埋資產去計照你咁計,不如計埋父幹啦,一出世幾層樓揸手添

根本私人同政府就無得比較,工作量唔一樣、政府無bonus、強積金計法又唔一樣,咁多不同之處,點可能就咁單單從人工去作出比較

如果真係撇除呢啲去單計人工,私人絕對係可以搵多公務員好多,公務員普遍係佢職業生涯搵十萬八萬已經係頂,叻啲既上到去小圈子管理層既大約十零萬,再叻啲署長/副署就廿零萬,最叻比你做到特首都係三十幾萬;但私人公司可以係無上限既月薪,只要你幫公司賺錢而老細睇得起你,佢想出幾多比你都得,只要佢願意
私家醫生已經月賺一球
私人公司都有好多高人工
我覺得唔夠高增值行業
依度幾多人連jre都過唔到

私人工三更窮五更富
其實我目的係想講,ACO同郵差呢類低級公務員,都不知那來的自信覺得自己比人高人一等。其實有個正常既學位既人,就算唔係考入去做佢地阿Sir,在外面既人工待遇都唔會差得去邊。

講到乜撚野ACO/郵差屌打9成其他工,人唔笑,狗都吠啦而事實上比佢地屌打既只係同佢地同水平既低層職員,成日拎保安員,譚仔阿姐同濕鳩文員同自己比,緊係屌打啦
加5.26%
再上調左
其實冇人會特別覺得自己高人一等。係唔係你自卑到自大?
我地照上街
咁你係咪入去到做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞