公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
香港係千萬富翁最密既地方其中一個原因係樓市升得太多,以前d樓實在太平,我啊媽唔計自住樓都變左千萬富翁,家庭主婦一個
由其文職果班。 起薪雖然低 但超多point跳
成十個point. 萬二三起薪 可以跳到兩萬幾
同意
下?!公平啲,如果政府係一間私人構,你地會屌佢加太多?定賺佢佛心?

另外,要調整一下自己心態,唔好一葡萄就盲目反。

諗清楚政府/某私人公司加得多過你,係好事定壞事?當大部份人都係仇視加得多嘅機構,祈望佢拉低過自己,而唔係仇視加得少嘅機構,要求佢地加番多啲,我諗開心嘅唔係你地,係全港僱主。

btw順帶一提,5天工作係政府帶頭搞嘅,如果大家當日葡萄盲反,我諗今日大部份港奴都仲番緊6天
私人工做幾年都30k啦

咪同我爭政府工 俾條生路小弟
讚*
當個個都考公務員 而冇人做私人市場既時候, 私人市場既人工自然要升嫁啦, 供需問題
有啲人叫做知少少扮代表...真係好似啲廢老叫後生去學做地盤扎鐵咁....成日話成千蚊日...
但唔知咩叫今時唔同往日...成日推人去死,以為自己做左好事!
十足肥媽咁日日推大灣區!弱智!
你老母有果時經濟好...無大陸人..
而家乜都要同大陸爭...乜都貴...遲啲工都爭埋你...
其實即係通漲好勁 私人公司唔撚加人工
其實老闆賺多左 跟通漲加價 加幅高過加員工人工
Contract就可能有
長工就接近無乜可能有
你就真係當啲經理on9
有仲唔即刻搞執靚盤數
冇花紅雙糧
有位畀你先得㗎。
辛苦啲
做跟單 包埋的士比你返屋企仲有ot錢
當時我老豆做公務員 90年 人工不到一萬
齋唔炒人已經夠贏 何況公務員人工高
哦,包埋ot
不過個陣既萬三蚊應該幾好洗
係ot錢另計
13k base + ot + 的士錢
咁當年黎講佢都算高人工
減人工入去做喎
係下降先啱 大把閪公司夠膽用9k請人
冇雙糧、冇花紅
好葡萄政府真係加得好多。。
但我下年公司就調我去美國返工,做幾年就申請技術移民,私人家真係好唔穩定,將我調去美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞