公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
我都想睇下當pc仔入職都30k既時候個社會會變成點
唔係話無可能 但要你真係有番咁上下實力同領導能力囉。
私人市場你做唔掂 好快就到Cap
無屌 只係覺得政府用高薪去搶晒啲勁人 咁私人市場得番平庸既人。
我身邊有啲好叻既人 已經入左入境 AO。
但份工真係需要佢地咁高既智慧嗎?
以前就金
變成私人工嘅工資低處未算低
條友鳩吹,search google以為8年入zone就等於即刻上co,以為自己毫無破綻,正傻鳩
其實都係,唔好話50k,我覺得上到40k同上唔到既中間個gap已經好大
同埋一過40k成個責任已經唔同晒,壓力都會大幾倍
但政府好似無乜依個問題
fg跳到pt 10既時間已經夠你私人市場跳到30幾40k
2004 vs 2018
家庭入息中位數
19k vs 41k
個人中位數
10k vs 18k

跑輸左係?
當有一日,個個後生仔爭住入政府,當個個都爭搶公屋而唔係私樓,香港危矣
咁唔知啦
但上年真係有人做咗八年就升CO
不過只得幾個咁大把
依家已經係啦
係 我唔係公務員 有時人工加到某個位 有啲唔係再上加上去 人工再高就好大壓力 而又覺得自己唔值咁多錢。
反而做政府應該唔會咁諗。
平行時空?
依家己經係咁啦....
怪就怪私人巿場閪到一個點....同埋香港勞工法有幾垃圾...
我出左黎做野 4年 讀埋大學
但我朋友中五畢業 入職PC
做多我5年野 搵多5年前仲要跳point
機會成本計番都唔小野呀
係 好係好在多兩個月花紅 同埋同事後生囉。
但廿年後贏家肯定係佢地。
有啲唔甘心係 自己應該辛苦過佢地。
諗多左會計每年成千人一車一車咁入,呀豬呀狗都做到,頂到幾年就50k,聽有d fd 接到好job都唔洗點ot ,公司格離個橦係big4,d女
FG 12K
酒店真係正宗廢科
唔明存在既原因
唔好笑連登仔
都唔係咁講 50k已經係M grade 個種辛苦唔係個個頂到
好多人去到35k已經頂唔順要跳出去私人公司做 之後跟通脹升。
Big4 睇彩數 唔好彩/一半唔好彩既 真係可以做死你
有冇諗過 私人工 唔一定有雙糧花紅

利申唔是公務員
如果公務員唔加, 私人公司更加得小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞