公務員人工開始慢慢拋離私人市場

392 回覆
659 Like 18 Dislike
但紀律部隊要大d覺悟
因為會做死一世
係香港 如果自問唔係好聰明/學歷高果批 都係入政府做算啦起碼付出同收獲成正比或者收獲更多
出面市場既人工 屌你老母仲可以同廿年前一撚樣物價都升左唔知幾多 都廢撚事計樓價
入政府五天工作work life balance準時出糧抖住政府人工屌政府
中五學歷 政府工 都9成有degree 的人去考

就知平民私人工點
你估個個都做到ibanker 一出就18個月bonus
咪撚講笑啦大佬,2004年既物價同2019年既物價都唔只漲左62%啦,加左62%有咩問題,唔加咁多先係問題喎
私人公司咪唔加lor
私人公司唔加其實係私人公司既問題喎
政府每年既加通漲都係用私人公司加薪既幅度嚟做指標,正式嚟講公務員加既通漲係比私人市場滯後左一年架喎
況且政府每幾年都會做評估,會將啲職系同私人市場相似既工種比較,如果政府職系太高既話會減返人工,早幾年先減過學位文職既starting pt
依家係調返轉,私人市場睇住政府加幾多去加咁
根本就係私人公司太刻薄 班老細又想賺到盡
有錢賺就高層袋 唔好景就下面果班開工
唉 幾時有人工加....
冇話過係私人定政府問題 只係有個對比

ps: 其他唔知 但engineer私人同政府差差唔多成個開
不嬲都上肥下瘦 唔係啲高層點高人工過政府高層 但相對倒返轉諗私人高風險啲又make sense 係底果班唔make sense啫
唔夠料係香港生活去走佬去美國仲好意思講 你移到民至算,希望你唔好死死地氣返香港,驚你返黎生活有困難
其實你係咪弱智
我唔夠料香港生活?你試下出去搵間global 公司叫佢調你去外國返工睇佢理唔理你, 就算我女朋友做護士都搵緊美國護士工同我一齊走,仲返香港做咩?
就算我真係回流,我夠料會怕搵唔到工?早d 訓啦你, on9散仔
所以解釋到私人工高層係高過政府高層的相應工種,而中低層黎講,政府高過私人?
會唔會成個政府都唔請人?
討論只限FG 私人機構 做多幾年跳兩跳 都唔只啦
私人工 有些都加唔到2k
細公司咸濕老細請女的話
會著情有波有西加2k
怎至凍薪 蝕通漲
真係要幾on9先講得出唔夠料係香港生活,要走路去美國
亞洲老闆:我給你機會工作,給我好好做,要感恩呀!

歐洲老闆:多謝你對公司的貢獻!

不過香港人的奴性會慢慢令鬼佬鬼婆變,佢地會知道唔洗對亞洲員工太好
大台請技術人員好似得10k
唔知有冇傻仔為”前途”去做 甚至話9k都得呢
出面三日唔埋兩日就話炒人 人工水平又比政府低 加幅又更低 低回報高風險
政府薪高糧準 無被炒風險 做野又可以慢 又可以唔進步 高回報低風險
點解可以咁唔合理
老西都打政府工
點都係咁話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞