日本鐵道消息及旅遊情報交流區(39)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
Express > Liner
JR又贏
明明skyliner快咁多
不過
如果再開直達河口湖,就極吸引
佢去程係去橫濱,買4000yen來回
Express 就是最快.jpg
來回票平過單程二百幾円
NEX直去橫濱正價已經過4000
不過直去河口湖我覺得係多餘(佢主要target係早機到國內線既客,所以時間唔係好夾我地),而且要補錢
唔爭在入埋迪士尼呀
軌道上應該做唔到
FF: 不過可以新加套票,包來回NEX+來回房總特急(至海浜幕張)
房總特急可以加停舞浜然後叫班客喺東京轉車,順便谷下房總特急嘅客量
年中唔知有幾多外國人中伏呢
唔好咁多外國人先好
佢地有佢地迫NEX
我就輕輕鬆鬆搭skyliner
由總武線月台行到京葉線月台要行幾耐
(前提係唔好蕩失路先 )
上星期坐過skyliner,來回飛賣4300yen 抵俾
NRT T1上車,45分鐘到上野

NEX不了
咁NEX都係一個鐘鬆啲到新宿
識路+急步行+行電梯/樓梯
最快都要8分鐘
慢慢hea行要15分鐘
其實喺地圖到睇返兩條線個月台嘅直線距離係好近,係要上返地面再兜路先有得落搞到個路程咁遠
行丸之內條路快D (而且少好多人)
問題係要出閘同埋有樓梯

直通京葉線應該係講緊唔知幾多年後既事
https://trafficnews.jp/post/86813
イギリス高速鉄道の車両が日本の道路を日中に走行! 「陸送」見学イベント再び開催
Class 800仲出緊貨
NEX太多因數影響到佢準唔準時
Skyliner就大部分路段得佢用
由有樂町站係路邊可能仲方便
其實應該學大阪/北新地做法,用IC卡可出閘轉乘,指定時間內入返閘當同一程車

直通京葉線其實有啲不切實際
NEX同京葉線如果喺東京開始先直通就變相行回頭路(千葉開車經東京返千葉
如果喺千葉駅附近起新路將總武線駁落京葉線就變咗班車要喺東京止步(冇得併結),客量肯定同房總特急有得揮
呢個方法亦都可以利用外房線,咁就唔使起路,不過千葉-蘇我一段要坐倒頭車
JR有樂町行去京葉線反而有特例

至於京葉總武直通個計劃一早就有係到,只不過唔知等到幾時姐
https://railproject.tabiris.com/sobu-keiyo.html
近過東京站轉所以有特例
其實有無巴打會搭京成本線morningliner /eveningliner ,79分鐘到上野 單程唔過2000yen
有 無skyliner咪坐
https://trafficnews.jp/post/86806
池袋~方南町間、平日は134本直通 新宿行は方南町行に 東京メトロ丸ノ内線ダイヤ改正
東京メトロ丸ノ内線がダイヤ改正を実施へ。方南町駅のホーム6両化完成に伴い、池袋~方南町間で6両編成列車の直通運転が始まります。新宿行き・新宿始発の列車は一部を除き方南町発着に区間を延長します。
丸之內支線改正後運行模式同千代田線支線相若
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞