日本鐵道消息及旅遊情報交流區(39)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
普通席2+2(8卡編成)
500系:4/6號車
700系:4-8號車(另8號車有包廂)
上個禮拜搭左4次kodama,4次有3次係Railstar,得一次500系
傳說嘅green car自由席就係Railstar既7-8號車廂,其實係叫サルーンシート
但論普通車2+2黎講,みずほ同さくら個指定席係最舒服
咁都算係green car自由席
無記坐700RS一開始已經係2+2嚟

如果係咁 等8卡N700行こだま先坐啦
700RS係調左落先こだま有2+2自由席(1-3同7-8卡)
行番Hikari Railstar一樣係變番做指定席 (淨番1-3卡係自由席)

こだま真係好易中700RS
啱呀 所以一開始講嘅green car 自由席跟本其實唔存在
事關只有500系嘅6號車先係以前嘅真green car嚟,其他根本係普通車指定席嚟
即係こだまRS 係講緊2+2 嗰位?
但唔係700 8號車(定1號)有個包箱係green car凳?
定其實佢想講博多南線用N700行個陣?
但Green car好似都係指定席?
個4間包箱好似已經封左唔比人用
個半卡green卡都係要比green car費
好似要去綠色窗口book?
我知,所以我都唔明佢講乜
因為前面有人話railstar好坐咪問吓
原來係講2+2
真正Green car自由席應該得JR東日本堆近郊列車既Green car
要畀Green費既自由席車廂
所以實質上係冇green car既自由席
只不係西日本將除左Nozomi之外所有普通車指定席都變做2+2
咁當指定席變左做自由席個時就會有green car自由席既錯覺,但其實都只係普通車黎
受教了
但當對比好多自由席都仲係3+2既時候,Railstar自由席2+2其實好好坐

BTW, Nozomi班次密到呢....
坐こだわ岡山去新大阪要成個半鐘
其他frd都跳咗上のぞみ得我坐こだわ各停
個堆同東鐵既頭等冇乜分別
比我都上のぞみ,差咁遠時間,岡山去新大阪淨停新神戶,加埋都係4X分鐘

今次三原去廣島坐Kodama, 車程半個鐘,但淨係停東廣島都停左10分鐘
各停+要待避,差唔多喇
Nozomi都要接近一個鐘
靚好多喇,特急座位黎既
咁都要拎返本身各既普通車廂去比較既
東錢頭等啲位好那污糟
其實一個鐘一班既車都肯等都已經好勁
中間都唔知走左幾多班Nozomi, Hikari, Mizuho同Sakura
可能為左500系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞