日本鐵道消息及旅遊情報交流區(39)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
唔係講笑,有人聽都未聽過
亦有人係懶姐
大把人搭錯要搭回頭車返上水
有晒聲音廣播、月台/車廂內電子屏幕寫終點站,都搭錯車
盲毛永遠係大多數
用pass出飛個價錢都係無印出黎架喇?
以前NEX直通河口湖都係咁既做法?
唔dl apps睇搭咩車都算
最起碼都有本閃閃書掛
本書應該有教埋搭車
靠閃閃書教人搭車就死得
個指示簡單係到睇完唔會識
識嘢嘅人會俾佢笑死
以前holiday快速個case比較特別
因為該車的富士急行區間無指定席料金設定
所以可以直接出飛
究竟香港人點解會識搭巴士
呢期 西裝友 , 鈴川綾子 都去咗坐 四季島
係咪官方 邀請佢地去
https://www.youtube.com/watch?v=MlvZJC9Zd6s&t=2361s
トランスイート四季島に乗ってきた

https://www.youtube.com/watch?v=jQ6Lx-6nAv8
【150万円】トランスイート四季島 A寝台個室スイート乗車記① 鈴川絢子さんが乗っていた!【1906四季島1】上野駅→日光駅 6/17-01
每次坐東鐵旺角東短棍多數都見到會有人唔識落車
有次見人去紅磡,我叫佢九龍塘同月台轉
香港巴士唔算複雜大部份都係一條線兩個總站,好少係一個number但好多唔同走線,最多係某個固定時段就兜多少少地方,返工特別線通常唔同number等人分到
不過新一代已經越來越少人識搭巴士,地鐵又有半價令班人習慣搭地鐵
就算巴士就腳啲都會搭地鐵去,因為啲人係唔會用個apps查下有冇巴士到,所以根本唔知有架方便嘅巴士去到門口
絕大多數人都係懶裝apps
揸住部電話個個淨係識用嚟打機聽歌,完全唔會用嚟做啲實用嘢
要人地餵埋佢入口先識
每朝東鐵北行大埔墟、火炭終安安靜靜,又無大媽廢中廢老,又無一堆手推車
上錯短棍嘅大媽都唔少
https://www.youtube.com/watch?v=Oumc_OgD3hI
四國新氣動特急2700系Green車出場!
四國8600系既Green車好高質, 同新幹線有得揮, 希望2700系都keep到水準
如果畀日本嗰邊睇 香港啲720 722佢哋應該會癲咗
962(早繁改經湖山路)
962A
962B
962B(早繁往金鐘 (西))
962C(龍門居開出)
962C(三聖開出)
962E
962G
962P
962S
962X
X962

最後咪都係要靠app
其實又好難怪
你話自己個地址搭乜嘢車畀人聽你都會話近邊個地鐵站啦
尤其巴士站名又千奇百怪
如果真係要用app查嘅話最少gmap+巴士公司個app
重要逐個逐個搵目的地附近每個站有冇巴士去到
講真,真係算吧數啦

如果巴士公司肯opendata嘅話或者會好啲
唔係都
290A > 290 各停
290 > 290 區間急行
290X > 290 康城急行

962 > 962 各停
962X > 962 急行
962B:962各停置樂始發,青龍頭、深圳經由
962C :962通勤港島東急行
962E:
962G:962快速特急
962P:962快速特急
962S:
X962:962通勤特急
我記得新巴14有6種走線
咁識搵廣告代言?
觀眾同受眾好似冇咩關係....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞