日本鐵道消息及旅遊情報交流區(39)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
新幹線Green Car其實唔係真係好高質,起碼2+2座位呢樣野已經比好多在來線特急輸蝕
呢個冇辦法
新幹線行1435,車身點都闊啲,整1+2又有啲大嘥,又唔夠應付客量
佢哋會整個詳細時間表列晒所有班次出嚟慢慢睇
JR四起碼明白唔課金振子車慢咗只會死多幾錢重
JR北
2600系發覺空氣傾斜唔work之後冇放棄,繼續搞2700系
喺無錢嘅情況下fail完都肯繼續
比著JR北,晨早雪起抽車停止試驗,過幾年宣布放棄,拆埋抽車
其實JR四國開發氣動振子列車比JR北海道更早更專門
因鐵同四國買車啦
四國: 要改寒地型? 不了
你搞錯左,係「因鐵:要我加錢改寒地型?不了」
新幹線車身闊咁多, 排2+2咪等於在來線排1+2
何況而家好多特急Green都排2+2
而且新幹線隔音, 穩定性同震動等等都做得比較好, 坐落一定舒服過在來線啦
仲有閪日本, 287原來冇振子, 行Kuroshio仲慢過上一代嘅381同283
反而幾十年冇換車嘅Yakumo又借抽8600返嚟做參考喎, 唔知係咪咁好死會整振子新車
閪日本改東日本E353作閪日本車頭貫通門、6卡編組規格可能快過研發
西仔: 地方政府課金就換咩車都得
最後淨土?靜岡、甲信越都冇乜香港人(伊豆/輕井澤除外)
因鐵: 地方政府課金就唔駛廢線
想問下點樣知邊個班次用邊架車(例如E2/E4)
以前用ekikara 都大約估到
JR東日本個APP既即時位置可以睇到
唔該曬,原來只可以睇到近期既,仲諗住睇下book 唔book 到9月既e4
e4應該會寫明"max"

咁要再check check,我要10點到東京站搭sunrise express
住未搵到方法book 房
雙層列車會註明「MAX」,姐係MAXとき、MAXたにがわ
搵到啦,唔該曬。
原來班次唔多
去台灣搭過台鐵嘅應該會明多少少
知道咩係快車同慢車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞