Fujifilm討論區 (45) GFX 100 Medium or Large Format?

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
想問下係咪要等*7日先可以去攞?
要等email
好難形容
如果你一直用開富士而係鍾意佢直出隻色
就會睇得出X-T3 X-T30同之前其他機顏色上 rendering 係有明顯分別
佢啲色水本身係嚟自佢以前菲林年代嘅色
以我所知,x-trans1嘅velvia係最還原到菲林味
嚟到第四代就最唔似至於係唔係「唔靚」呢⋯⋯你自己摸索一下啦
台灣富士真係好小眾
平時喺街無見過有人用
去開順便睇下d相機鋪/showroom
相機鋪賣O記都唔賣fuji
二手鋪普遍得2 3樣富士野
Showroom又隱閉 去到樓下都見唔到
外國fuji幾多人用,外國旅行或者香港好多鬼佬遊客都用fuji
【X-Mount 超廣角】Kipon 發表 IBEGON 12mm f/2.8

鏡頭不設電子接點及 CPU,因此相關的拍攝資訊便不能寫入相片的 EXIF。
官方宣稱 10cm 的最近對焦距離(雖然從規格表中又標示為 0.15m),將有利拍出誇張的超廣角近攝效果。

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=25193
咁都好既唔駛成日撞
剛問xt30 body
肥花平其他好多,6020
新手想問肥花姐係邊間
其實呢枝鏡差係邊? 咁平做到
dcfever
我今日問過銅鑼灣同埋旺角都係現金價6020
XC鏡呀嘛, 膠鏡身, 用料求其啲, 無mij
雖然1855都未也mij
想問hand grip你地會買邊個牌子?
淘寶有冇高質推介?
fuji 係香港先多人用 外國多數canon
咁正! 有無銀多?本身諗住去大鋪分期
買鏡果啲有無做分期?定要去返大鋪買
所以唔諗買新鏡啦,換左部xt10就算了
巴打有無問有無銀色
市場佔有率canon多係無錯
我只係講我眼所見傾下,無話邊個係最多
呢個又無,因為我打算拎埋鏡去試機先買
新手入坑

想問影相+拍片而家xt3定xh1好
暫時剩想配18-55 玩下先
我自己AB實測結果,咁你有咩高見?留個sosad就走左去,用意何在
比較raw 顏色 用意何在呀?
就算有分別 一個import preset 就解決哂
AB test 咁勁?
可以個raf放上google drive 俾大家開下眼界嗎?
拍片
你係石膏手嘅 又要對焦就XT3
你手動對焦嘅 XH1
你會手震嘅 XH1
你會手震 又要自動對焦嘅 無機可以滿足到 要加穩定器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞