Fujifilm討論區 (45) GFX 100 Medium or Large Format?

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
首先高快門速度
鏡身無
要機身dial轉
等睇圖
xt20 用左一年 成日用
部機塊橡膠蒙皮脫落左同埋變型變大左
自己整結果剪爛左塊皮
有人知邊到有得換個塊新皮
另外諗緊不如換xt30但係平時都係zone focusing影相 唔拍片
佢個af改善左其實對我影響唔大
同埋無左build in flash
有無xt30用家可以比一下意見
1655好重架喎諗清楚
好煩惱
今日入埋票
我未收到
配t3始終廿怪怪哋
我用左xt20就黎2年 想一升就升xt3
未講撚咗拎raw 出嚟對色無意思囉
一個import preset就fix到哂

你盲撚咗呀?定係你唔識 唔知我講咩?
你無料就收嗲 虛心啲請教下人啦傻閪
你又有咩貢獻呀? 講撚到自己正義聯盟咁
有咩咩貢獻 講到自己咁把炮 咁偉大
講一樣貢獻出嚟聽下呀 等你呀
唔好係到推呀 話咩“邊夠你嚟”依啲癈話呀
既然話import preset就fix到哂,會覺得唔同機影raw係無所謂既,其實都已經無討論空間
我只可以話,一睇個ColorChecker,就知無可能有你所講的fix到,不過一般人其實唔大影響咁解
不過無既,各持己見既時候,都無咩好嘈,你有你個套,無問題可以繼續,我有我一套理解,你唔認同都無問題,各有各玩
唔記得覆你添
同之前啲人 比較lr 同 c1 咁
開同一個raf
又話咩C1 色好啲 sharp啲 好大分別
其實只係唔同editor default settings唔同
最後c1/lr 官方支援返Fuji preset 出嚟未又係一樣
你話比較好處理啲係咩意思 唔係好明白
你意思其實係唔係指兩個default 少少唔一樣?

致於你話Sony 執到富士色 自xt1/ Sony a7年代已經有人玩過 dpreview 論壇上邊好多人放preset出嚟 好多人試過 放埋相 話極相似
啲人都係用色版對出嚟 無咩秘密可言

所謂富士色 其實主要係AWB 做得好 jpeg已經顏色好睇 唔使執raw 用Sony A7 就死撚緊 執到天光
如果你話掉轉嚟講
話比較raw 顏色我就唔明白個用意

同埋Sony 樣要富士色唔係太難 之前係煩在要每次都要搞import export
用富士機 按一個制就得
宜家近年Sony 都加咗picture profile 落機 都可以用啲dox filmpack之類 直出富士色/canon 色 不過就唔係咁多人識用
我無咩所謂 我覺得富士死症係ISO 160/200
影夜景好多noise 成日要疊相
至於執raw 顏色就真睇過好多
Sony 轉canon 色呀 canon 轉富士色呀 Sony 轉富士色呀
都唔係啲咩新奇嘢 好幾年前都玩緊
好多都做到9成似 好多人都收貨 我就無再轉去牛角尖 要對rgb value 要100% 一樣 咁好似無咩意思

之前用x100 聲名大噪嘅Sean Tucker都轉咗去Sony
佢講嘅嘢都幾有意思
佢話成日靠富士色先得掂 其實係自己唔掂
係俾器材局限咗自己嘅發揮
萬一富士唔做相機 就變咗唔識影相 唔使開工
愈早發展自己一套顏色 就愈早可以自由選擇任何器材
或者我講多少少
我工作係商業攝影,xt3出左後買機同朋友係公司用公司product/colorchecker試,所以就唔出相免自爆了

比較好處理,我有話前題係要大執相的話
xt2個contrast就係比xt3多,色就係比較鮮,好多時受光過渡位有根本上的差別,大推後個繼層差別,唔見得套個preset就可以簡單解決到,以上都係我對比後得出既理解(咁當然真係做野時就唔會用fuji用番1仔啦)。不過以上都已經講到好over,一般都唔會玩到咁
顏色/執相每人都有自己套見解,好難說服人去行自己個套,大家有興趣既咪討論下交流下

至於A廠要執B廠色,就得淡笑吧,工夫多多先做到叫似,另一個課題呢度唔多討論,廢事到時柒貓又走出黎屌人老母擦鞋仔
得閒係到嘈不如幫下手討論下611 612點仲好啦
我都係上個月xt20 -> xt3
爽yy 無後悔
咩鏡頭呀巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞