Fujifilm討論區 (45) GFX 100 Medium or Large Format?

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
應付到
手感好過以前部650d
肥花 個幾月之前入
係,得4x克
xt3普通grip手感都好好
xt30真係得metrocase係好揸
知唔知實際邊度做?
真係好輕,但感覺實唔實淨
黎緊會去日本既動物園
心痕想平平地買支XC50-230
見人講係動物園影相要用長焦但細佬又冇咩不直
而且又驚用得一日好唔著數,唔知場合可以用到
冇優惠卷各位清建唔建議買
定用住1855先都夠係動物園影下
一般啦 唔會爛咪得 咁一定冇金屬底座咁實淨
好難知佢個廠係邊 不過美國寄嚟
其實metrocase xt3個grip形狀同其它牌子一樣,輕得嗰幾十克好似唔值得買喎

xt10系列就真係對加強手感好有幫助

http://www.metro-case.com/grips/fuji-x-t2
見到有人話最主要個問題係用大鏡會夾手指 揩到光圈環
head to say, 買得呢種仿單反grip無非係想揸重鏡穩啲
利申用緊meike, 覺得好重同唔夠gripping, 係好揸咗,但係單手控制唔哂
*hard
咁幾好,又多個選擇,我本身打算用淘寶手柄算
問大家樣野
我成日見人講話xt 3/30 同xt2/20 d色水有唔同,但有無人師兄指點下,其實到底有咩唔同呢?
請問55-200 質素如何?來緊去冰島旅行想買支tele 用下
岩岩xt20 上左xt3
係有少少唔同
但係又講唔出咩唔同
不過對焦速度真心爽
不後悔
以Raw計,色彩2/20較暖,3/30較冷,2/20色彩比較濃
brightness 3/30比2/20 Flat番少少,無咁高contrast,3/30光位/白位過渡順番少少,暗位多番detail
如重度後製,3/30係比較好拉,應該係整體都Flat咗既關係
dcfever長期都係依個價
上年暑假去台灣旅行之前入咗,無優惠價$1300
買定啦,質素唔錯當看門口

插xpro2

師兄去歐洲用XF16mm呀至少
我上次去歐洲長插XF35mm
再帶多支XC15-45mm,發現15mm都有啲時候唔夠闊呀
帶1024同1855夠唔夠做?
利申去羅馬博洛尼亞同瑞士日內瓦
最好整多支50230
10-24可以,因為去歐洲會影好多建築
特別係室內例如教堂就更加要wide鏡
10-24質素好似好低
個個推老蛙三洋
8-16有無師兄試過如何?
絕對唔低
只係因為F4一入夜/暗嘅室內 就收咗皮
日頭影景冇撚得輸㗎喎(同三洋老蛙比)

btw早兩日見有人喺鳳凰山用1024影到銀河𠻹
小弟無budget
買支16 2.8算

希望夠揪
我都將會16.8加35.4去歐遊
尋日用 code 買左 50-230 $1099
想問下係咪要得7日先可以去攞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞