Fujifilm討論區 (45) GFX 100 Medium or Large Format?

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
Raw用意何在,Raw唔同機影就係唔同色,如果照你咁講買部Sony你有信心執到Canon Fujifilm色?
你要執到兩部機似,可以,加加減減有8 9成,但我有講話重度後製的話,3/30係比較好處理,2/20個contrast就係比3/30強,對比大既位唔係話減就減到
放raf就免了,放上黎比人負皮有咩為,而且廢事自爆
16夠唔夠用 會唔會都唔夠wide
仲有光圈細,日光下先可用
zoom盡又唔sharp
但佢嘅好處就真係細同輕,對普通人嚟講已經可以蓋過哂所有缺點
摺埋啦你
好過你得把口
8-16
H1
錢錢錢
係,1024啲色好靚仔,係高質鏡
成六千幾支鏡比你話質素低一分錢一分貨冇得拗
光圈問題黎講你唔會用大光圈影風景架嘛

推老蛙三洋係得平同光圈

啲fb攝影group 1024都幾popular成日出現,仲有就係1655
50-230 同 55-200
大家會點選擇
拎黎影景多
應該帶邊幾枝去好 1024就一定帶 跟住諗住帶多1-2枝 應該撚邊枝好?
如果唔係影完一次就擺喺屋企供奉
又畀得起錢嘅話
一定係後者
帶35.4 50230
鏡群同你一樣,上年去歐洲 呢三支
未試用過呀師兄
六千幾其實對比FF1635真係好平嘛
有$去旅行冇$買鏡
想問下 xt30碳灰係冇貨定未出?
點解帶35.4 唔帶1855?
因為大光圈影老婆

1024做主膽
1855有部分焦段同1024重複 當然你可以淨帶一支1855最通用 如果唔係 既話 1024夜晚會收哂皮 一定要支大光圈 加上35.4細支輕便 你驚唔夠焦段都可以照1024 1855 但有時你會又想wide 又想影人文 好自然 你淨用1024 1855 可能留番夜晚 但35.4 光圈大過1855 2級 同埋又可以做埋散景

以上一個大腦選用邊支鏡會諗既野 sorry for 1999
好詳盡 感謝巴打
你係咪本身打算用1855做主膽,影大景先用1024,所以你會問35.4 定1855

老老豆豆,我有1024 就無咩點用1855,除非帶學生活動唔想換鏡有得zoom遠先用
xt30
auto iso 最高800
最低快門1/100
但用auto快門都低過1/100

有冇巴打解答到我發生咩事
我主用35.4其實 只係驚cover唔晒焦段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞