Fujifilm討論區 (45) GFX 100 Medium or Large Format?

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
邊間百記啊師兄
搵日得下先去睇睇先,唔該師兄
oh... 係喎... 得rumour..
噉viltrox呢? speedbooster好似好吸引, 你點解會揀fringer??
我都有睇過鬼佬review 介紹 Metabones 同 Viltrox 既 EF to EOS-M 既 speedbooster, 話中間成像一樣,而邊位就metabones好好多,但價錢就貴3倍。
而fringer只係AF adapter, 目前口碑幾好, 有fd用緊pro1介紹
EF-FX speedbooster Kipon有出wor

Viltrox嗰支speedbooster睇過review, 暗角誇到...
Reviewer話入LR都難救, 影完又係要自己crop不如唔要佢個減焦

Kipon ok唔少 睇片test個對焦速度我眼中叫可用
至於揀Fringer Pro原因, 我估應該都係要佢個對焦速度, 真心快
四寶真係。。。上次買機問有無卡,電送佢話無,上返price.com比佢睇先拎出黎
有冇人同我一樣入左16-55之後少左用堆PRINE
太方便同畫質一流
優惠完左你用返優惠價黎比有乜意思
[url]http://f1.4镜头金属方形配件卡口62mm】https://m.tb.cn/h.eV9rjOY?sm=93b024[/url]
有用Fuji sp2,not the best, not the worst 咁囉。試個幾個牌子都唔靚,機仔印相根本冇一個可以同快圖美3R相比較
sp2 +1
會偏黃 要自己白平衡調冷色

如果主體邊緣同背景差唔多色
邊緣會鬆散
選擇困難求解毒
歐洲旅行現有X-H1 18-55(可放)
16 1.4 23 1.4邊枝好
聽人讚到皮16 1.4景人食物都得
23 1.4 標準35mm有返少少藝術感
ultra wide有另一部FF應付
有無影開35mm?
就mm而言,需則35mm稱為標準鏡,但好多人覺得24mm易用過35mm
35mm好多時比人覺得又唔遠又唔wide,卡在24/50中間,真係睇個人習慣
純粹鏡頭質素比較的話係邊枝好
24同35都有影開
還是直接換16-55少煩惱
兩焦段都有影開就選一支那手焦段
鏡頭質素可以唔洗咁介意,去得1.4 Level,質素都唔差得遠,16.4係會好d但實際都未必咁分得出,除非重度聞相用家
X-T30定X-T3好...都差成接近$5000 (百老匯價)
我知最大分別係拍片同WR
但除左呢兩樣,有無其他位要注意返?
手感方面係咪X-T3完勝?
普通用家買xt30 就夠
留返啲錢買多支鏡仲好玩
想轉會過嚟
應該等Xpro3定直屌XT3好
pro系列係咪純粹多個旁軸
xpro3係咪真係有ibis 先,
同埋xpro3 個evf 係殘疾版, 你如果係好依賴evf 既話, 你會覺得個evf 好細 refresh rate 好慢(xpro2)
ovf 愛好者就會用得好開心既
要注意35mm等效焦距係以Full Frame計算,落到aps-c鏡頭要除返1.5
我內容已係等效mm
即係16/23/35呢三支鏡之間的討論,回應番post主
最後決定應該係
16 1.4 +50 f2
放18-55
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞